Kultúra

Új szempont jelent meg a műkereskedelemben: a fenntarthatóság

BÁV
BÁV
A mai műgyűjtőknek már nemcsak a tárgyak szépsége, de a társadalmi felelősségvállalás is fontos.

Napjainkban a fenntarthatóság szinte már minden területen megkerülhetetlen, nincs ez másként az ékszer- és az órapiacon sem. A műgyűjtők számára új szempont, a társadalmi felelősségvállalás is szerepet kap már egy-egy aukción.

Ez persze nem csak azt jelenti, hogy a műgyűjtők jótékonysági aukciókon vásárolnak, hanem azt is, hogy a tételek anyaga, vagy épp a gyártó fenntarthatósági törekvései miatt döntenek úgy, hogy megvásárolnak egy terméket.

„Az idei 80. BÁV Művészeti Aukció széles és különleges óra kínálatban megjelenik a társadalmi felelősségvállalás is, ami egyre nagyobb szerepet kap az életben. Aukciós tételeink egyik különlegessége az Oris Aquis Date Upcycle unisex karóra. Természetesen nem véletlenül esett a mi választásunk sem erre a darabra, hiszen a gyártó ezzel is igyekszik felhívni a figyelmet a globális környezeti problémára ”– mesélte Szongoth Gergely, a BÁV Aukciósház és Galéria óraszakértője.

BÁV

Ugyanis a klímamentesen üzemelő független svájci Oris márka már régóta nagy gondot fordít az óceánok védelmére. A limitált számban készült népszerű búváróra-sorozatuk különlegességét a számlap adja, mely az óceánból kihalászott PET-palackokból készül, így az minden példányon egyedi mintázatú.

A háromszáz méterig vízálló Oris mellett a Chopard márka óráira és ékszereire is érdemes egy pillantást vetni különösen akkor, ha a társadalmi felelősségvállalásról van szó. A Chopard vállalása is figyelemreméltó, hiszen a cég 2018-ban bejelentette:

kizárólag etikus forrásból származó aranyat használ, a nemesfém származási helyét pedig természetesen igazolni is tudja, sőt, az információt a tokon is feltüntetik.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy a cég csak olyan bányákból származó nyersanyagot vesz át, amik biztosan megfelelnek a fenntarthatósági és környezetvédelmi szabályoknak, nem zsigerelik ki a dolgozóikat, valamint részei a Felelős Ékszer Tanács ellátási láncának, illetve a svájci Swiss Better Gold Associationnek.

Több Chopard tétel is gazdát keres a BÁV soron következő 80. Művészeti Aukcióján, köztük a Julia Roberts által is kedvelt ikonikus Happy Diamonds sorozatból egy gyönyörű, 5 mozgó briliánsos fehérarany női karóra, melynek tokját 78 apró gyémánt díszíti, valamint egy hozzá passzoló ovális, szintén fehérarany Happy Diamonds nyakék. Bár a két tételre külön lehet licitálni, ám ha valaki ügyesen teszi meg tétjeit, lehetősége lehet egy összeillő szettet hazavinni.

BÁV

A BÁV-nál az 1860 óta létező luxusóra-gyártó férfi rajongói is megtalálhatják a számításukat, hiszen az őket célzó XP női társaival ellentétben csillogó kövek nélkül, fehérarany házban várja az új tulajdonosát.

Szponzorált tartalom

A BÁV 80. Művészeti Aukciójának első napján, december 6-án 178 ékszer és 115 luxusóra várja az érdeklődőket, olyan márkákat képviseltetve, mint a Tiffany & Co., Breguet, Cartier, Bulgari, Patek Philippe vagy éppen a Montblanc. Az árverés december 6-7. között kerül megrendezésre a MOM kupolatermében, viszont november 26. és december 4. között, a hagyományokat követve, a BÁV ART Aukciósházban (1055 Budapest, Szent István krt. 3.) lehetőség nyílik az árverésre kínált ékszerek, órák, műtárgyak és bútorok személyes megtekintésére.

BÁV

80. Művészeti Aukció 2022. December 6-7. 18:00 / MOM

A cikk a BÁV ART Aukciósház és Galéria támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik