Kultúra

Demeter Szilárd szerint jövőre még kevesebb pénz jut a kultúrának

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Azt reméli, hogy 2024-re normalizálódik a helyzet.

A mostaninál is rosszabb állapotokra kell számítani a jövőben a zene és a kulturális támogatások terén – mondta el Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója a veszprémi Music Hungary Konferencia és Showcase-en.  A Zene és állami támogatások címmel tartott kerekasztalbeszélgetésről a Telex írt.

A magára a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnökeként hivatkozó Demeter úgy véli, hogy „a könnyűzene és a popkultúra az első számú kultúránk”, ám a zeneipar strukturális válsággal néz majd szembe. A pandémia miatt kidolgoztak egy nagy könnyűzenei stratégiát, ám mindent átírt a háború.

Ebből azt látja tanulságnak, hogy

nem elégséges az, hogy több pénzt akarunk, hanem válságállóbbá kell válnia a művészeti ágaknak

Az országos kultúrafogyasztást szemléltető térképen az rajzolódik ki, hogy elsősorban Budapestre – a támogatások közel fele érinti a fővárost –, a Balatonra és Északnyugat-Magyarországra összpontosul a kultúra, ebből fakadóan a támogatásokat is ezek a területek kapják. Demeter nagy kihívásnak nevezte azt, hogy a leszakadt régiókat felzárkóztassák ezen a téren. De más szempontból is látványos a különbség: míg Budapesten jellemzően utcára vonulnak az emberek, ha bezár egy kulturális intézmény, addig vidéken ritkábban tüntetnek ilyen ügyekben az emberek.

Problémának látja, hogy sok kulturális intézmény vezetője úgy gondolja, a téli bezárást követően minden ugyanúgy fog működni, és gond nélkül kinyithatnak tavasszal. Demeter azonban meglehetősen pesszimista víziót vázolt fel, úgy gondolja ugyanis hogy a helyzet egyre romlani fog: már idén is a felére csökkent a támogatások mértéke az egy évvel korábbihoz képest, 2023-ban pedig további csökkenés várható, 2024-ben azonban a számítások szerint visszaáll a normalitásba a költségvetés.

Addig azonban sokan zárnak be, szintén sokan nem fognak tudni kinyitni tavasszal, a leginkább a vidéki klubokat félti. Úgy véli, hogy a jövőben fesztiválból, falunapból, koncertezésre alkalmas helyből is kevesebb hely lesz, és alapvetően az egész iparágnak struktúraváltásra van szüksége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik