Kultúra

„Baszódjon meg az összes többi komikus!” – Adam Sandler fergeteges beszédet tartott a Gotham díjátadón

Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A Minden, mindenhol, mindenkor nyerte meg hétfőn az alacsony költségvetésű filmeket jutalmazó Gotham Awards díját, és filmipari bennfentesek szerint a filmnek az Oscar-díjra is lehet esélye. A legjobb mellékszereplő díját a szintén ebben a filmben játszó Ke Huy Quan kapta, aki korábban az Indiana Jones és a végzet temploma című filmben is szerepelt, írja az MTI.

A Daniel Kwan és Daniel Scheiner rendezte akció-kalandfilmet egyébként nem tartották a díj esélyesének. Az először márciusban bemutatott, 14 millió dolláros (5,4 milliárd forint) költségvetésű alkotás viszont azóta már több mint 100 millió dollár nyereséget hozott világszerte, nemrég pedig jelölték a kisebb költségvetésű, független produkciókat díjazó Independent Spirit-díjra is. A díj átvételekor Scheiner elmondta, a filmet kitörő örömmel fogadták az ázsiai-amerikai közösségben, a bevándorlók körében és „a különcök és a depressziósok soraiban”. A filmről itt olvasható kritikánk.

A díjakat New Yorkban adták át egy élő showműsor keretében. A gála legnagyobb visszhangot kapó beszédét a Variety szerint az 56 éves Adam Sandler mondta el, aki idén a Mindent egy lapra (Hustle) című filmben játszott. A színész azt mondta, nem volt ideje megírni a beszédét, amelyet ezért két tizenéves lánya fogalmazott meg helyette. Az a feltevés, hogy Sandler lányai írják a köszönőbeszédét, akár igaz, akár nem, végigkísérte a színész egész színpadi szereplését, és önironikus betekintést adott a Sandler család életébe:

Amíg apuci ma este veletek van, mi mindent elkövetünk, amit nem szabad, ha apuci otthon van, például megesszük a Yodel sütijét, vagy felpróbáljuk a Spanx alakformálóit, vagy hangosan nevetünk a Ben Stiller-filmeken. Legutóbb, amikor apu rajtakapott minket, hogy az Apádra ütök trilógián kuncogunk, azonnal berontott az általa Sikítószobának nevezett szobába, amit mi csak zuhanyzónak hívunk, és azt a mondatot üvöltötte: »Csak a Sandman nevetteti meg az embereket. Baszódjon meg minden más komikus!«.

 


A Gotham-díjakat 1991 óta adják át, a gála a díjszezon kezdetét jelzi, amelynek fő záróeseménye a márciusi Oscar-gála. A díjakról filmesek és kritikusok egy csoportja dönt. A korábbi díjazottak közül később több film is Oscar-díjat kapott, például a Holdfény, a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) és A nomádok földje. A díjátadót a koronavírus-járvány idején nagyrészt virtuálisan rendezték meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik