Kultúra

Örökbefogadásról szóló magyar film nyert díjat a tallinni filmfesztiválon

Hat hét / Nemzeti Filmintézet
Hat hét / Nemzeti Filmintézet
Szakonyi Noémi Veronika drámája egy ifjúsági nagydíjjal tért vissza az észt fővárosból.

A nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó Hat hét a Black Nights Filmfesztivál ifjúsági nagydíját szerezte meg, a zsűri pedig két másik filmet is kiemelt a mezőnyből: elismerő oklevéllel méltatta Császi Ádám Háromezer számozott darab és Kárpáti György Mór egy fiatal öngyilkosságáról szóló  Jövő nyár című filmjét is – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

Az NFI támogatásával készült Hat hét egy érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. A lány eleinte úgy érzi, hogy profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után azonban elbizonytalanodik, így mindössze hat hete maradt arra, hogy meggondolja magát.

A nemzetközi zsűri méltatásában a dráma főszereplője, Román Katalin rendkívüli és sokrétű alakítását, illetve a rendező, Szakonyi Noémi Veronika elképesztően empatikus megközelítésű rendezését emelte ki, majd hozzátette: az alkotóknak sikerült megtalálniuk azt a hangot, amelyet a fiatalok sajátjukként fogadnak el.

Nemzeti Filmintézet

A filmintézet közleménye szerint Szakonyi Noémi Veronika ebben az esetben is állandó alkotótársával Vincze Máté Arturral dolgozott, a forgatókönyv írásában pedig Daoud Dániel is aktívan részt vett. A film producere Romwalter Judit, operatőre Dévényi Zoltán, vágója Hargittai László és Vághy Anna, jelmeztervezője Szlávik Juli, zeneszerzője Sperling Andor, hangmestere Tőzsér Attila, látványtervezője pedig Valcz Gábor volt.

Az NFI felidézte, hogy Szakonyit nemrég a legjobb rendező díjával méltatták a franciaországi Arras fesztiválján, míg a főszereplő Román ősszel Isztambulban, a Boszporusz Filmfesztiválon nyerte el a legjobb alakítás díját. A Hat hét Magyarországon a miskolci CineFest nagydíját is megkapta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik