Kultúra

Elnézést kért Bob Dylan, mert nem maga írta alá a limitált kiadású könyvét

Dave J Hogan / Getty Images / ABA
Dave J Hogan / Getty Images / ABA
A közel negyedmillió forintért árult könyv első oldalán lévő szignó az övé ugyan, de mégsem a saját kezével írta.

Kilencszáz példányban jelent meg nemrég Bob Dylan új kötetének, a Modern dal filozófiájának (The Philosophy of Modern Song) limitált kiadása, amit a kiadó Simon & Schuster azzal hirdetett, hogy minden egyes darabban a zeneszerző-énekes saját kezű aláírása látható.

Az 599 dolláros, azaz közel negyedmillió forintos áron kínált könyvet pillanatok alatt elkapkodták, az elmúlt napokban azonban egyre több vásárló jelezte, hogy az aláírás nem lehet eredeti, hiszen bizonyos jelek alapján egyértelmű:

azt az aláírások sokszorosításához széles körben használt autopennel írták.

A Guardian cikke szerint egyre több olyan fotó tűnt fel az interneten, ami azt bizonyítja, hogy minden egyes példányon századmilliméterre azonos, kézírásnak látszó vonalak látszanak, a toll vonalvezetése pedig egyáltalán nem azt mutatja, mintha emberi kéz lett volna a folyamatban.

A kiadó eleinte hárította a beérkezett panaszokat, majd elismerték azok jogosságát, és azonnali pénzvisszatérést ígértek a panasszal élőknek.


A nyolcvanegy éves zenei ikon most egy közleményt adott ki a témában, amiben arról ír, hogy az elmúlt évtizedekben adott autogramjai mind eredetiek voltak, 2019-ben azonban furcsa szédülést érzett, ami a koronavírus-járvány időszakában sem múlt el, így öt ember segítségére szorult, akik egymást váltva voltak mellette a hasonló helyzetekben. Ez a megoldás fenntarthatatlan volt, így saját maga döntött az autopen használata mellett,

mivel azt úgyis folyton használják a művészeti világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik