Kultúra

Meghalt Wilko Johnson, a Dr. Feelgood gitárosa, aki még a Trónok harcában is szerepelt

HBO
HBO

Hetvenöt éves korában meghalt Wilko Johnson gitáros, a Dr. Feelgood zenésze. Johnsont otthonában érte a halál november 21-én, írta a család közleményében. A zenészt 2013-ban diagnisztizálták előrehaladott hasnyálmirigyrákkal, és úgy döntött, nem fogadja el a kemoterápiát. Amikor ezt bejelentette, elmondta azt is, hogy orvosai úgy vélik, kilenc-tíz hónapja lehet hátra. Ennek ellenére a következő évben lemezt adott ki, no meg egy közleményt is, mely szerint legyőzte a rákot, miután eltávolítottak a testéből egy óriási, három kilogramm súlyú tumort. Akkor úgy fogalmazott, neki is fel kell fognia, hogy a halál még nem áll a küszöbön.

Johnson nagy hatással volt a brit punkmozgalomra. Az essexi születésű zenész kamaszkorában kezdett gitározni, ám igazán a ’70-es években indult be a karrierje, amikor Lee Brilleaux, John B. Sparks és John Martin részvételével megalapította a Dr. Feelgood nevű zenekarát. A banda hamar a punk és rock színpadok népszerű fellépője lett, Johnsont pedig extravagáns gitárstílusa és színpadi jelenléte miatt jegyezték meg, többek között arról, hogy a gitárját úgy emelte a vállára, mint egy fegyvert.

Johnson négy album erejéig maradt a zenekarral, ám azután belső konfliktusok miatt kilépett. Ezután alapította meg a Solid Senders nevű zenekarát, mellyel lemezük is megjelent, rövid ideig a Blockheadsben is játszott, ám azután átcsoportosította energiáit saját zenei projektjére, a Wilko Johnson Bandre, mellyel a következő három évtized alatt hát albumot adott ki, a legutóbbit 2018-ban.

A zenén kívül Johnson írt egy önéletrajzi könyvet, de feltűnt a Trónok harcában is, ő játszotta Ser Ilyn Payne-t, a néma hóhért, aki a király parancsa alapján kivégezte Eddard Starkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik