JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Kultúra

Jövőre már azok az országok is szavazhatnak az Eurovízión, akik nem versenyeznek

Jövőre már olyan országokból is lehet szavazni az Eurovíziós Dalfesztivál versenyzőire, amelyek nem vesznek részt a versenyben, közölték a szervezők. A közleménye szerint „a világ többi része” által leadott szavazatok erősítik a közönség befolyását a verseny eredményére, és egyúttal abban is segítenek, hogy globálisabbá tegyék a műsort, amelynek tavalyi nézettsége több mint 160 milliós volt.

A nézők egy biztonságos online platformon adhatják majd le szavazataikat. Azoknak az országoknak a listáját, ahonnan ezt meg lehet tenni, májusban, a verseny előtt hozzák nyilvánosságra. A nem versenyző országokból érkező szavazatokat összevonják, hogy az elődöntőben, valamint a döntőben is olyan súlyú pontokat lehessen szerezni velük, mint egy résztvevő országból.

A 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált Liverpoolban rendezik meg az idei győztes, Ukrajna képviseletében. A szabályzat szerint a győztes országnak jár a következő verseny rendezésének joga, de az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) az ukrajnai háború miatt biztonsági okokból átengedte a házigazda jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

Ez volt a győztes szerzemény:

A szervezők egyúttal azt is bejelentették, hogy a szavazás az elődöntőkben is változik: az országok továbbjutásáról kizárólag a nézők döntenek majd. Eddig a nézők és a nemzeti szakértői zsűrik kombinált szavazata döntött ebben a fázisban. A döntőben a globális közönség és a zsűrik összesített szavazata dönt a győztesről. Az EBU szerint a szabályok megváltoztatásával a verseny integritását is védik, mivel a 2022-es versenyben hat ország eredményei szabálytalanul alakultak ki.

Ajánlott videó

Egy friss hazai felmérés szerint az embereknek csupán a 12 százaléka készít végrendeletet. Arról nincs adat, hogy a népesség hány százalékának vannak érdemi ismeretei az öröklés szabályairól. Sándor Zsuzsa most felhívja a figyelmet néhány gyakori tévedésre.