Kultúra

Jövőre már azok az országok is szavazhatnak az Eurovízión, akik nem versenyeznek

JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JENS BUTTNER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Jövőre már olyan országokból is lehet szavazni az Eurovíziós Dalfesztivál versenyzőire, amelyek nem vesznek részt a versenyben, közölték a szervezők. A közleménye szerint „a világ többi része” által leadott szavazatok erősítik a közönség befolyását a verseny eredményére, és egyúttal abban is segítenek, hogy globálisabbá tegyék a műsort, amelynek tavalyi nézettsége több mint 160 milliós volt.

A nézők egy biztonságos online platformon adhatják majd le szavazataikat. Azoknak az országoknak a listáját, ahonnan ezt meg lehet tenni, májusban, a verseny előtt hozzák nyilvánosságra. A nem versenyző országokból érkező szavazatokat összevonják, hogy az elődöntőben, valamint a döntőben is olyan súlyú pontokat lehessen szerezni velük, mint egy résztvevő országból.

A 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált Liverpoolban rendezik meg az idei győztes, Ukrajna képviseletében. A szabályzat szerint a győztes országnak jár a következő verseny rendezésének joga, de az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) az ukrajnai háború miatt biztonsági okokból átengedte a házigazda jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

Ez volt a győztes szerzemény:

A szervezők egyúttal azt is bejelentették, hogy a szavazás az elődöntőkben is változik: az országok továbbjutásáról kizárólag a nézők döntenek majd. Eddig a nézők és a nemzeti szakértői zsűrik kombinált szavazata döntött ebben a fázisban. A döntőben a globális közönség és a zsűrik összesített szavazata dönt a győztesről. Az EBU szerint a szabályok megváltoztatásával a verseny integritását is védik, mivel a 2022-es versenyben hat ország eredményei szabálytalanul alakultak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik