Kultúra

Vidnyánszky szerint egy előre kitalált koreográfia szerint támadják

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
Az SZFE jelenlegi hallgatói nyílt levélben határolódtak el tőle – ez szerinte direkt manipuláció.

Vidnyánszky Attila november 15-én a Belvárosi Polgári Szalonban beszélt a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása kapcsán, amit többek közt a liberálisok egyik utolsó, most végre áthangolás alá kerülő bázisaként emlegetett.

Az elhangzottakra válaszul az intézmény nyolcvanhat hallgatója adott ki nyílt levelet, nem csak elhatárolódva az SZFE kuratóriumi elnökétől, de elutasítva többek közt a hallgatók politikai alapon történő megbélyegzését is.

Kapcsolódó
Nyílt levélben határolódnak el Vidnyánszkytól az SZFE hallgatói
A Színház- és Filmművészeti Egyetem 86 jelenlegi hallgatója írta alá azt a nyílt levelet, melyben elhatárolódnak Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó kuratórium vezetője kijelentéseitől.

A diákok, illetve a nem kormányközeli művészek és közszereplők reakcióját kiváltó gondolatok kiszivárgása Vidnyánszky szerint nem véletlen – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek.

A kuratórium elnök elmondta: az egy zártkörű beszélgetés részeként hangzott el, egy hívatlan vendég – a lap szerint a Népszava újságírója – pedig kiforgatva adta azokat közzé.

A nyilvánosságra hozatal manipulatív jellege természetesen riasztó

– tette hozzá Vidnányszky, aki szerint

sajnos szinte kizárólagosan egygondolatúság uralja a nyugati világ művészeti elitjét, így azt szeretnék elérni, hogy az általuk képviselt konzervatív elvek, eszmék, értékek is helyet kaphassanak a művészvilágban.

A modellváltás célját a szakember mindezek után egyetlen mondatban foglalta össze:

szabad, felelősségteljes, önálló polgárokat akarnak nevelni, hogy ne kelljen igazodniuk semmilyen elváráshoz, és minden vélemény napvilágra kerülhessen.

A „tényleges szabadság szellemének” megjelenését a Madách Nemzetközi Színházi Találkozóval (MITEM) indokolta, hiszen azon Nyugat-Európa fesztiváljaival szemben sokféle gondolat is megjelent, majd hozzátette:

Lehet, hogy kevésbé vagyunk hangosak vagy szervezettek, mint az ellenoldal, de mi vagyunk többen: mi vagyunk a csendes többség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik