Kultúra

A Freakin’ Disco Hajdu Szabolcs rendezte videoklipje az első mozgóképeket idézi

Szabó Sipos Tamás
Szabó Sipos Tamás

Hajdu Szabolcs rendezte klippel és a Grammy díjas Steve Dub által producerelt dallal jelentkezik a Freakin’ Disco. A Face Yourself című dal a jövőre megjelenő TOTEM című lemezt vezeti fel, amiről legközelebb december 10-én lesznek hallhatók dalok a Trafóban, a Freakin’ Disco évzáró koncertjén.

Hajdu Szabolcs és a zenekar nem először dolgozik együtt: a Freakin’ Disco írta Hajdu Békeidő című, egyébként remek filmjének a zenéjét. A rendező teljes szabadságot kapott a klip megalkotásakor, és élt is a zenekarhoz is passzoló kísérletezés lehetőségével.

Én nagyon szeretem a zenéjüket, mindig vonzódtam az ilyen típusú kísérletezéshez, ami azon a határon mozog, hogy nagyobb közönséghez szól, de folyamatosan tartja a kísérleti formát. A klipben is próbáltam ezt megtalálni. A mozgás, mint fogalom van végigvezetve, mozgáskísérleteket vetítünk, olyanokat, mint Eadweard Muybridge első mozgóképei. Ezt a kísérletet társítottuk össze a modern technológiával.

– mondta a klipről Hajdu Szabolcs.

A dal producerének, Steve Dubnak a nevét nem biztos, hogy mindenki ismeri, de ha a Chemical Brothers, Moby, a Prodigy nevét vagy az öt Grammy-díját említjük, akkor már sejthető, hogy mekkora névről van szó, és a Freakin’ Disco is komoly mérföldkőnek tartja a közös munkát.

A SongLab-re küldtük be ennek a számnak a demóját, ahol négy híres producer választott ki egy-két dalt, amiben szívesen közreműködne. Steve Dub a mi dalunkat választotta. Így kezdődött el vele a közös munka. Először még a stúdiózás előtt tett javaslatokat, amitől jobban kirajzolódott a zenében az élő zenekari hangzás. Aztán, amikor már sokkal jobban összeállt a szám a mi oldalunkról, elküldtük neki, hogy dolgozza meg. Bíztattuk, hogy nyugodtan nyúljon bele kreatívan. Sokáig dolgozott ő is rajta, volt ideje érni a számnak. A végén közösen csiszolgattuk, simítgattuk, mire a végleges állapotát elnyerte ez a zene. A szerkezeten és a hangzáson dobott igazán nagyot az ő munkája

– meséli Keresztes Gábor a közös munkáról.

Az új EP itt hallgatható meg a YouTube-on, itt pedig a Spotify-on.

2022. december 10-én a zenekar a Trafóban zárja az évet, a koncertet Varga Vince és Bredán Máté nagyszabású vizuáljai egészítik ki majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik