Kultúra

Franciaországban mutatnak be egy pakisztáni filmet, hogy elindulhasson az Oscarért

Joyland
Joyland
A Joyland története a konzervatív országban nem nyerte el a cenzorok tetszését.

Az utolsó pillanatban, néhány nappal a tervezett premier döntött úgy a pakisztáni állam, hogy megtorpedózza az elmúlt hónapokban számos fesztiválon átütő sikert arató – Cannes-ból a zsűri díjával, illetve a Queer Pálmával hazatérő – Joyland bemutatását: az egy férfi és egy transz nő bonyolult szerelmét elmesélő sztorival szemben nem részletezett morális kifogásokat emeltek.

Saim Sadiq patriarchátusról, illetve az identitásról szóló történetet Pakisztán az Oscarra is nevezte, így a döntés nehezen érthető.

A legjobb idegen nyelvű film díjáért versenybe szálló munka a betiltással elesett volna attól, hogy elnyerhesse az aranyszobrot, hiszen azért csak a november 30. előtt legalább hét napon át műsoron lévő mozifilmek versengenek, így gyors intézkedésre volt szükség: a segítő kezet a francia forgalmazó, a Condor Film nyújtotta, ami november 22-től premier előtti vetítéseken mutatja majd be azt.

A döntés ellen a rendező az Instagramon szólalt fel, és arról írt, hogy

természetesen felemelik majd a szavukat a súlyos igazságtalanság ellen, hiszen az illetékes pakisztáni minisztérium váratlan fordulata alkotmányellenes és törvénytelen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Saim Sadiq (@saim.sadiq) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik