Kultúra

Gyógyíthatatlan betegsége miatt abbahagyja az éneklést a Grammy-díjas Roberta Flack

RAFA RIVAS / AFP
RAFA RIVAS / AFP
A Killing me Softly with His Song énekesnőjének már a beszéd is nehezére esik.

Amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) diagnosztizálták Roberta Flacket, az énekesnő a súlyos betegség miatt nem énekel többé – jelentette be a Grammy-díjas művésznő menedzsmentje.

A közlemény szerint „az állapota lehetetlenné teszi, hogy énekeljen, és a beszéd is nehezére esik.” ám annak ellenére, hogy énekelni többé nem tud, továbbra is aktív marad, kreatív munkáját nem fejezi be. A 85 éves énekesnőről nemsokára bemutatnak egy dokumentumfilmet, januárban pedig gyerekkönyvet tervez kiadni.

Az ALS-nél sokkal több kell ahhoz, hogy elhallgattassák ezt az ikont

– állt a közleményben.

Flack elsősorban a dzsessz és a blues műfajában alkotott nagyot, karrierje során négy Grammy-díjjal jutalmazták. Tehetségét jól mutatja, hogy minden idők legfiatalabb diákjaként már 15 évesen a Howard University komolyzenei szakán zongoristának tanult. Egyik legismertebb dala a Killing me Softly with His Song, amely 1973-ban listavezető volt az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában is. A dal később a Fugees 1996-os feldolgozásában lett világsláger.

Az ALS az idegrendszer mozgató idegsejtjeit pusztítja el, amelynek következtében az akaratlagosan mozgatható izmok elsorvadnak, a beteg fokozatosan veszíti el a mozgásképességét, majd végül az olyan létfontosságú szervek is leállnak, mint a légzőizmok. Az ALS jelenleg nem gyógyítható, halálos betegség, a figyelem középpontjába az 1930-as évek végén került, amikor véget vetett a New York Yankees baseballsztárja, Lou Gehring karrierjének, az ő esete miatt nevezik Lou Gehring-betegségnek is. ALS-ben szenvedett többek közt Stephen Hawking is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik