Kultúra

Alanis Morissette az iparágon belüli szexizmus miatt mondta le gálafellépését

KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Alanis Morissette is fellépett volna a Rock and Roll Hall of Fame (Hírességek Csarnoka) gálán szombat este, ám az utolsó pillanatban lemondta a részvételt. A kanadai énekesnő Olivia Rodrigóval együtt lépett volna fel, ám végül csak az utóbbi lépett színpadra, hogy előadja Carly Simon You’re So Vain című klasszikusát.

Morissette pénteken még részt vett a főpróbán, majd utána döntött úgy, hogy mégsem vesz részt a programban. Az okokról most egy Instagram-posztban beszélt, de ott sem fejtette ki, hogy konkrétan mi történt, amiért lemondta a fellépését.

Morissette határozottan jelezte, hogy mindaz, amivel még a helyszínen találkozott, felszínre hozta régóta lappangó érzéseit az iparágban uralkodó „nőellenes érzelmekről”. És úgy tűnt, hogy a televíziós adás produkciós csapatát hibáztatja. A színfalak mögött azonban eltérő beszámolók vannak arról, hogy mi is ment rosszul a próba során, mivel több forrás is azt állítja, hogy Morissette „küszködött a dallal” az egyik próbán, ami a viszálykodáshoz és a végső kilépéshez vezetett.

A Variety által idézett, Morissette-hez közeli források vitatják ezt, mondván, hogy Morissette és Rodrigo pénteken a szokásos, kezdeti stádiumban voltak, amikor a házi zenekarral együtt dolgozták ki a dalt. Az énekesnő a posztjában azt írja, semmi baja Rodrigóval és a többi fellépővel, viszont a produkciós személyzet attitűdjét problémásnak találta:

Évtizedeket töltöttem egy olyan iparágban, amely tele van mindent átható nőellenes érzelmekkel, és karrierem során rengeteg lekezelést és tiszteletlenséget, lekicsinylést, elutasítást, szerződésszegést, figyelmetlenséget, kizsákmányolást és pszichológiai erőszakot (és még sok mást) tűrtem el. Azért tűrtem el, mert semmi sem akadályozott meg abban, hogy kapcsolatot teremtsek azokkal, akiket szerettem és akikkel egymásra találtunk. Azért élek, hogy szolgáljam az embereket és kapcsolatot teremtsek velük, ezért az évek során többször is megszámlálhatatlanul sokszor elnyomtam az érzéseimet, hogy ezt megtehessem. A világ bármelyik iparágában nehéz nem érintettnek lenni, de Hollywood hírhedt arról, hogy nem tiszteli a mindannyiunkban rejlő nőiességet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik