Kultúra

Elárverezték Freddie Mercury egykori luxusautóját, a bevételt egy ukrán klinika kapja

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
131 millió forintnyi font vándorolt egy ukrán rehabilitációs központhoz.

A 2007-ben az Eurovíziós Dalfesztiválon második helyen végzett Andrij Mihajlovics Danilko egykor a Queen énekese által használt Rolls Royce Silver Shadow-ját bocsátotta árverésre, hogy annak bevételeivel a Superhumans nevű ukrán rehabilitációs klinika fenntartását segítse.

Az 1974-ben gyártott, 1979-től egészen Freddie Mercury 1991 végi haláláig a zenész által használt – azt persze nem maga, hanem sofőrje vezette –, mindössze százezer kilométert futott luxusautó a Sotheby’s aukciósháznál 286 250 fontért (mai árfolyamon 131,4 millió forintért) kelt el.

A kék belterű, V8-as motorjával suhanó autót a rocksztár halála után jó ideig annak nővére, Kashmire Cooke vezette, aki 2003-ban meg is vásárolta azt, majd tíz éven át, mostani tulajdonosához kerüléséig járt vele.

A Rolls-Royce-nak Mercury hivatalosan egyébként sosem volt a tulajdonosa: a vele kapcsolatos papírok jó részén egykori élettársa, Mary Austin neve látszik, néhány szervízszámlán azonban mégis Mercury neve tűnik fel. Az autó hátterét pedig a Queen egykori menedzsere, Jim Beach is hitelesítette, sőt, számos felvétel is megerősíti, hogy az énekes valóban ezzel az autóval járt:

A vételárat a Superhumans Center nevű nonprofit kezdeményezés kapta meg, aminek legfőbb célja, hogy a háború során sérüléseket szenvedett ukránok a poszttraumás stressz leküzdésében, illetve a protézisre szoruló sérültek rehabilitációjában segítsen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik