Kultúra

Életműdíjat kap a szexuális zaklatási botrányok miatt Hollywoodban évek óta mellőzött Kevin Spacey

MEGA / GC Images / Getty Images
MEGA / GC Images / Getty Images
Sőt, egy mesterkurzust is tart majd Torinóban.

Mindössze két héttel azután, hogy egy New York-i bíróság felmentette Kevin Spacey-t a szexuális zaklatás vádja alól, egy olaszországi filmmúzeum bejelentette, hogy az Oscar-díjas amerikai filmszínész életműdíjat kap, sőt, a jövő év elején mesterkurzust is vezet a városban  – írja az MTI.

Enzo Ghigo, az észak-olaszországi Torinóban működő Museo Nationale del Cinema (Nemzeti Filmmúzeum) elnöke közölte, hogy a mesterkurzust, illetve a díj átadási ceremóniáját 2023. január 16-án tervezik, azon pedig  Spacey egyik filmjét is levetítik majd. A múzeum korábban Isabella Rossellini és Monica Belucci színésznőket, valamint Dario Argento rendezőt is ugyanezzel a díjjal ismerte el.

Október 21-én egy New York-i szövetségi bíróság azt az ítéletet hozta, hogy a hatvanhárom éves Spacey nem molesztálta szexuálisan Anthony Rappet, amikor 1986-ban még mindketten viszonylag ismeretlen broadway-i színészek voltak, sőt, Rapp még csak 14 éves volt.

Rapp és mások a #MeToo mozgalom idején tett állításai miatt kerékbe tört a kétszeres Oscar-díjas színész szépen ívelő karrierje – a Netflixen futó Kártyavár (House of Cards) főszerepe mellett több más lehetőségtől is elesett –, Olaszországban azonban nemrég újra foglalkoztatni kezdték, hiszen Franco Nero alacsony költségvetésű drámájában, a Torinóban forgatott The Man Who Drew God-ban (Az ember, aki megrajzolta Istent) egy pedofíliával alaptalanul megvádolt férfi ügyében nyomozó szerepében tért vissza a vászonra.

Spacey-t korábban Massachusettsben azzal vádolták meg, hogy szexuálisan molesztált egy férfit egy bárban, a vádat később az ügyészek azonban ejtették. Három hónappal ezt megelőzően a brit fővárosban vallotta magát ártatlannak három férfi zaklatása ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik