Kultúra

Exhumálták a tábornok holttestét, aki kiadta a parancsot Federico García Lorca kivégzésére

Jobbkezével együtt egy temetőbe helyezik át őket.

Spanyolországban csütörtökön exhumálták annak a francóista tábornoknak a maradványait, aki a spanyol polgárháború kezdetén vélhetően kiadta a parancsot a XX. század egyik legfontosabb drámaírója, Federico García Lorca (1898-1936) költő kivégzésére – írja az MTI.

A sevillai Macarena-bazilikában csütörtök hajnalban, a kormány utasítására kiemelték sírjából Gonzalo Queipo de Llano y Sierrát, aki 1936-1937-ben a nacionalisták déli hadseregének a parancsnoka volt. A műveletnél a családtagok is jelen voltak, akik azt skandálták:

Éljen Queipo!

Egykori jobbkeze, a templom oltára alatt nyugvó Francisco Bohórquez Vecina maradványaival is ugyanígy tettek, rövidesen pedig mindkettejüket egy temetőben helyezik el.

A két exhumálás volt az első azóta, hogy egy októberben elfogadott törvény előírja Francisco Franco tábornok – akinek maradványait 2019-ben exhumálták a saját maga által emeltetett bazilikában – diktatúrájának (1939-1975), illetve az azt megelőző hároméves polgárháború örökségének a feltárását.

Nem létezhetnek olyan kultikus helyek, ahol tömeggyilkosok előtt lehet tisztelegni

– szögezte le Felix Bolanos, az elnöki hivatalt vezető miniszter, aki szerint Quiepo de Llano és Bohórquez negyvenötezer spanyol haláláért felelős.

A Franco-diktatúra öröksége a diktátor halála után több mint negyven évvel még mindig megosztja a spanyolokat.

A Vérnász című drámájával, illetve a Cigány románcok és a Költő New Yorkban című verses kötetével nemzetközi hírűvé vált García Lorca kivégzéséről nem maradtak fenn írásos feljegyzések, de Queipo de Llano életrajzírója, Ian Gibson idéz egy telefonkezelőt, aki szerint a férfi személyesen adta ki a parancsot a kivégzőosztagnak, hiszen kijelentette: “kávét, sok kávét!”, ami a kivégzés kódneve volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik