Kultúra

Jókora botrányt hozott egy amerikai magángyűjtemény darabjainak Görögországban való kiállítása

C messier / Wikimedia Commons
C messier / Wikimedia Commons
A gyűjtemény darabjait korábban sokak szerint illegálisan vitték ki az országból, így a végleges Görögországba szállítását követelik.

Tiltakozások, tüntetések közepette nyílt meg egy bronzkori műtárgyakból álló kiállítás az egyik legpatinásabb athéni magánmúzeumban – írja az MTI, a görög kormány és egy New York-i múzeum közti megállapodás részeként megvalósult tárlatot sokak szerint ugyanis görög régiségek külföldre csempészésének törvényesítésére használják fel.

A Homecoming (Hazatérés) címmel a Kükladikus Művészet Múzeumában megnyílt, 2023 októberéig megtekinthető kiállításon egy amerikai milliárdos, Leonard Stern százhatvanegy, „egyedülálló régészeti értékű” bronzkori műkincséből tizenöt látható, köszönhetően egy, a görög kulturális minisztérium által tárgyalt, a kormány által pedig jóváhagyott szerződésnek, ami szerint a férfi teljes gyűjteményét 2033-ig a Metropolitan Művészeti Múzeum (MET) állítja majd ki.

Ezt követően minden ötödik évben tizenöt műtárgy tér majd vissza Athénba, ahonnan a múzeum cserébe különböző tárgyakat kölcsönözhet majd.

A szokatlan megállapodást legélesebben a Sziriza nevű ellenzéki párt bírálta, ami szerint a Stern-gyűjteményt illegálisan vitték ki az országból, az alkut pedig a régiségcsempészet révén szerzett jövedelmek tisztára mosására használják fel.

Görög régészek, restaurátorok és minisztériumi alkalmazottak öt szakszervezetének közös, a tárgyak végleges Görögországba szállítását követelő közleménye szerint mindemellett Sternről bebizonyosodott, hogy csempészett régészeti emlékek kerültek hozzá, a szerződés pedig rossz precedenst teremt, hiszen

lehetővé teszi a gazdag gyűjtők számára az igazságszolgáltatás megkerülését.

A tiltakozók szerint korábban a milliárdos gyűjteményében szerepelt egy Szardíniáról származó bronzkori márvány bálvány is, amit 2018-ban Michael Steinhardt milliárdos gyűjteményéből koboztak el csempészet miatt.

A bírálatokra reagálva kormány kijelentette: ha bírósághoz fordultak volna, akkor is csak kevéssé valószínű, hogy Görögország megkapja a gyűjteménynek akár a töredékét, mert egy-egy műkincs illegális eredetének bizonyítása rendkívül nehéz.

Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök mindemellett hozzátette: a megállapodás a jövőben más, külföldre került műkincsek visszaszerzését is segítheti majd.

A görög kulturális tárca saját hatáskörben, az igazságszolgáltatás bevonása nélkül igyekszik megállapodásokat kötni a régiségek hazatéréséről. Fő célja a valaha az athéni Parthenont díszítő szobrok és domborművek visszaszerzése, amelyek Thomas Bruce, Elgin 7. lordja, az Oszmán Birodalomba akkreditált brit nagykövet révén a XIX. század elején kerültek Angliába, ma pedig a londoni British Museumban láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik