Kultúra

Idén először díjaz vidéki magyar éttermeket a Michelin-kalauz: egy tatai étterem két csillaggal nyitott

De két csillagig ért Szulló Szabina és Széll Tamás budapesti étterme, a Stand is. A Balaton környékén is záporoztak a kiemelt ajánlások.

Csütörtökön este, a Millenárison hirdették ki a világ legtöbb országában, így Magyarországon is virtuális formában megjelenő Michelin-kalauz 2022-es ajánlásait. Ennek különös jelentőségét az adta, hogy hazánkban a bédekker ellenőrei idén először vizsgálódtak Budapesten túl – eddig csak a főváros szerepelt a Main Cities of Europe kiadványban.

Nem tették hiába: eddig a két csillag volt a legmagasabb szint, amit magyar étterem elért a lehetséges háromból: azt egy koncepcióváltással ezelőtt a Vörösmarty téri Onyx érte el. Most a tavaly egycsillagos Stand, azaz Szulló Szabina és Széll Tamás budapesti étterme szintén felért erre a szintre az ítészek szerint, de egyből ilyen értékelés mellett debütált a Tatára települt Pesti István étterme, a Platán is. Ezáltal a történelemben először van kettő kétcsillagos étterme Magyarországnak – az autóabroncs-cég alapította kalauz definíciója szerint ezek a helyek nagyobb kitérőt is megérnek.

Egy csillagot hét étterem birtokol idén: a budapesti Babel, Borkonyha, Costes, Essencia és Salt tartotta a helyét. Rácz Jenő szintén fővárosi Rumourja tavaly még csupán ajánlott étterem volt, de idénre csillagot szerzett, és csillagosként debütál a kalauzban az esztergomi 42 is. A Costes Downtown ugyanakkor elvesztette a csillagot: ezt az éttermet a jelölés nélkül ajánlottak  listájában érdemes keresni.

Igazi vidéki tűzijáték a kimagasló ár/érték arányuk miatt ajánlott Bib Gourmand éttermek között zajlott, olyannyira, hogy ide nem is került budapesti étterem, ugyanakkor szembetűnő a Balaton, azon belül is Balatonfüred és környéke kimagasló szerepe. Ebbe a kategóriába került az encsi Anyukám mondta, a balatonszemesi Kistücsök Étterem, az egri Macok, két balatonfüredi étterem: a Mór 24 és a Sparhelt, és a balatonszőlősi, azaz füred-melléki Casa Christa.

A kalauz 2020-as újítása a fenntartható vendéglátásért járó zöld csillag: ezt a hosszúhetényi Almalomb, a poroszlói Graefl Major Kétútköz, illetve két budapesti étterem, az előző inkarnációjában kétcsillagos Onyx és a most is csillagos Salt nyerte el.

Temérdek ajánlás

A vidéki nyitásnak köszönhetően minden eddiginél több, 47 étterem szerepel az ajánlott kategóriában, azaz azon helyek között, amelyek csillagot vagy Bib Gourmand címkét ugyan nem kaptak, de a kalauz fontosnak tartotta szerepeltetni őket. Ezek a következők:

Budapest: Arany Kaviár, Costes Downtown, Felix, Hoppá!, Laurel, Mák, Nobu, Onyx Műhely, Pasztell, Spago, St. Andrea, Stand25, Textúra, Umo

Vidék: 67 Sigma (Székesfehérvár), 84 Bisztró (Kapolcs), A Konyhám Stúdió 365 (Fonyód), Alabárdos és Alkimista Kulináris Műhely (Szeged), Almalomb (Hosszúhetény), Avalon, Végállomás és Zip’s (Miskolc), Clarisse (Tura), Füge és Tihanyi Vinarius (Tihany), Graefl Major Kétútköz (Poroszló), Horgonyzó (Tiszalök), Hosszú Tányér (Hosszúhetény), Ikon (Debrecen), Kővirág (Köveskál), Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely), Lamareda (Győr), Lokal47 (Kéthely), Morzsa (Pécs), Natura Hill (Zebegény), Neked Főztem (Zánka), Öreg Prés (Mór), Pajta (Őriszentpéter), Platán Bisztró (Tata), Rézmozsár (Kiskunhalas), Rókusfalvy Fogadó (Etyek), Rutin (Budaörs), Sauska 48 (Villány), Víg Molnár (Csopak), Villa Kabala (Szigliget), Zelna (Balatonfüred)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik