Kultúra

Csák János: Ellenőrizhető mérőszámokhoz kell kötni a kulturális intézmények állami támogatását

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Teljesítményhez kell kötni a kulturális intézményeket megillető támogatásokat, amelyhez ellenőrizhető mérőszámokat kell kidolgozni – mondta el az Indexnek adott interjújában Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Csák szerint a jelenlegi háborús helyzetben is támogatást nyújtanak a kulturális és oktatási intézményeknek, igaz, feltételhez kötik:

Azoktól a kulturális és oktatási intézményektől, amelyek hozzám tartoznak, azt kértük, hogy a gázfogyasztást – köbméterben mérve – csökkentsék 25 százalékkal, és ha ezt megoldják, akkor az árnövekedésből adódó pluszköltségeket az állam valamilyen módon állja. Szerintem ez nagyon jó ajánlat.

Hozzáteszi: Magyarország világviszonylatban is élen jár az állam által támogatott intézmények számát tekintve, amelyet az is mutat, hogy a magyar állam a GDP 1,3 százalékát költi a kultúrára, míg az uniós átlag 0,4 százalék, ráadásul sehol nincsen ennyi egy főre jutó kőszínház, szimfonikus zenekar vagy alternatív színház sem. A gazdasági válság miatt azonban mindenképp újra kell gondolni a kulturális intézmények fenntarthatóságát, és változtatni kell:

Az elmúlt hét-nyolc évben a bőség idejét éltük, voltak állami források, és sokan sokféle művészeti ágból, kulturális területről szép, jó és hasznos dolgokat építettek föl. Ez nagyszerű. Azonban itt az ideje, hogy fenntartható pályára állítsuk a kultúrát, szélesítve a finanszírozási forrásokat és észszerűsítve az állami finanszírozás mértékét és módját.

A finanszírozásnak a miniszter szerint három pilléren kell nyugodnia ehhez: ez a magánmecenatúra, a jegyárbevétel és az állami támogatás. Tisztázza, hogy az kultúra fenntarthatóságának záloga ez a három alappillér, kizárólag állami támogatásból csak bizonyos intézmények működhetnek:

El kell dönteni, hogy melyek a nagy nemzeti intézmények, azokat az államnak teljeskörűen meg kell finanszírozni, a többieknél pedig ki kell alakítanunk az állami (produkciós) támogatásból, a magánmecenatúrából és a bevételekből álló új finanszírozási modellt. Ezt is elkezdtük már mérni, és nagyon jól haladunk abban, hogy az egyes művészeti ágakban milyen ellenőrizhető mérőszámokat lehet bevezetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik