Kultúra

Műholdakkal figyeli az UNESCO, mekkora kárt tettek az oroszok az ukrajnai kulturális örökségben

FABRICE COFFRINI / AFP
FABRICE COFFRINI / AFP

Műholdas felvételek segítségével figyeli az UNESCO az orosz katonai támadás által az ukrajnai kulturális javakban és örökségben okozott károkat. Az adatokat egy online platformon gyűjtik össze, amelyet kezdetben a szakértők használnak, később azonban a nagyközönség számára is hozzáférhetővé tesznek – idézi az ENSZ Tudományos, Oktatási és Kulturális Szervezetét az MTI.

Az UNESCO azt is közölte, hogy

az orosz invázió kezdetétől, azaz február 24-től mostanáig 207 megrongált kulturális helyszínt vettek lajstromba. Ezek között 88 vallási létesítmény, 15 múzeum, 76 történelmi vagy művészeti értékű épület, 10 pedig könyvtár.

„Arra a következtetésre jutottunk, hogy a helyzet rossz, és vélhetően tovább romlik” – jelentette ki Krista Pikkat, az UNESCO kultúráért és vészhelyzetekért felelős igazgatója genfi sajtótájékoztatóján. Egyelőre a világörökségi listán szereplő hét helyszín mindegyike érintetlen. A megfigyelés érdekében az UNESCO együttműködésbe kezdett az ENSZ műholdas központjával, az UNOSAT-tal. A helyszíni jelentések alapján az UNESCO elküldi az UNOSAT-nak az esetlegesen megrongált helyszínek listáját. Ezután magáncégektől is rendel műholdas felvételeket, hogy szakértőcsoportja tanulmányozni tudja a képeket a háború előtti és utáni állapotokról.

Fontos program ez abból a szempontból, hogy láthassuk, hogyan tudjuk hasznosan egybevetni az információkat. Lehet, hogy hosszabb távon a megfigyelést kiterjesztjük Ukrajnán kívülre is, és világméretekben is fel tudjuk használni ezt a módszert, hogy a szakértőinknek interaktív eszköz álljon a rendelkezésére

– tette hozzá Pikkat.

Az UNESCO együttműködik az ukrajnai múzeumokkal is a fosztogatások megelőzése érdekében. Az ukrán hatóságok szerint felmerült az ország műkincsei külföldre menekítésének lehetősége a háború idejére, de Pikkat szerint ez „nehéz döntés” lenne, az első lépés inkább az értékes tárgyak átszállítása az országon belül a harcok által kevésbé sújtott vidékekre.

Kapcsolódó
Digitális térbe menekítik a kultúrájukat az ukránok az oroszok elől
Míg az ukránok újabb és újabb módszereket találnak ki, hogyan tegyék halhatatlanná a háború által veszélyeztetett műemlékeket, addig az oroszok legalább ekkora energiát fordítanak a kulturális örökség lerombolására és az ukrán műkincsek kicsempészésére az országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik