Kultúra

Taylor Swiftet azzal vádolják, hogy új klipjében fóbiát csinál az elhízásból

VALERIE MACON / AFP
VALERIE MACON / AFP

Az egyre hevesebb kritikák miatt arra kényszerült Taylor Swift, hogy újravágassa legújabb videoklipjét. Az énekesnő a múlt héten jelentette meg kilencedik stúdióalbumát, a Midnightsot, amelyről az Anti-Hero című dal videoklipet is kapott. Az ötperces videót maga Swift írta és rendezte, természetesen a főszerepet is eljátssza benne, ráadásul nem is egyszer: többféle alteregója is feltűnik, amelyek segítségével múltbéli traumáit és félelmeit illusztrálja. Ennek részeként az egyik jelenetben rááll a mérlegre, amely nem konkrét számot, hanem a fat, azaz a kövér szót mutatja. Alteregója csalódottan csóválja a fejét az eredmény láttán.

Emiatt a képsor miatt a közösségi platformokon sokan támadni kezdték az énekesnőt. Shira Rosenbluth étkezési zavarokkal foglalkozó terapeuta szerint a klip úgy állítja be a túlsúlyosságot, mintha az a rémálmokba illő rossz dolog lenne, a Teen Vogue egyik írója szerint pedig Swift hozzájárul ahhoz, hogy fóbia épüljön az elhízás köré. Mások megvédték: Whoopi Goldberg például arról tweetelt, hogy mindenki hagyja szegény lányt a saját érzéseiről énekelni.

Úgy látszik azonban, hogy a kriitkától Swifték is megijedtek. A Variety szúrta ki először, hogy az Apple Musicra feltöltött videoklipből mindenféle indoklás nélkül tűnt el a kövér szócskát kijelző mérleg, azóta már a Swift hivatalos YouTube-csatornájára feltöltött videóban sem látható a kép, csupán a fejét csóváló énekesnő maradt benne. Korábban Swift azt nyilatkozta a dalról és a videóról, hogy saját félelmeiről szól, korábban ugyanis étkezési zavarokkal küzdött, mivel kövérnek érezte magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik