Kultúra

Meghalt Libor Pesek, az egyik legfontosabb cseh karmester

Jindřich Nosek / Wikimedia Commons
Jindřich Nosek / Wikimedia Commons
Nyolcvankilenc éves volt.

Elhunyt a Liverpooli Királyi Filharmonikus Zenekart tíz éven át irányító híres karmester, Libor Pesek – adta hírül az MTI.

A hírt a cseh kulturális miniszter, Martin Baxa is megerősítette, aki Twitter-posztjában az egyik legkiválóbb cseh dirigiensként méltatta a vasárnap elhunyt karmestert.

Pesek olyan nagy mestereknél tanult, mint Karel Ancerl és Václav Neumann, majd 1981-től 1990-ig a Cseh Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényelte. A férfi Prágában töltött utolsó három évében párhuzamosan a Liverpooli Filharmonikusokat is irányította (1987-1998), de holland zenekarokat is vezetett.

A férfi a cseh zene, ezen belül a kevésbé ismert cseh zeneszerzők, köztük Josef és Vítezslav Novák népszerűsítőjeként játszott fontos szerepet a mai Csehország művészeti életében, érdemeit pedig a cseh és a brit állam is elismerte: II. Erzsébet királynő 1996-ban a Brit Birodalmi Rend lovagparancsnoki fokozatával tüntette ki, Václav Havel volt cseh elnök pedig magas állami kitüntetést adott át neki.

Pesek Magyarországon is sokszor járt, sőt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) 2011 novemberében épp az ő vezényletével háromszor is előadta a cseh nemzeti opera megteremtője, Bedrich Smetana legjelentősebb zenekari művét, a teljes Hazám-ciklust: a szombathelyi Bartók teremben, a budapesti Művészetek Palotájában, illetve a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban tartott koncertekről a szakma egyöntetű elismeréssel számolt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik