Kultúra

Elsőként kerül ázsiai-amerikai nő arcképe az amerikai negyeddollárosra

Carl Van Vechten / Library of Congress
Carl Van Vechten / Library of Congress
A némafilmkorszak egyik legnagyobb sztárja ezentúl az amerikaiak pénztárcájában is fontos helyet kap majd.

Anna May Wong (1905-1961), a hollywoodi némafilmek egyik sztárjának arcképével először kerül ázsiai-amerikai híresség az amerikai negyeddollárosra – írja a Deadline című amerikai filmes portál nyomán az MTI.

Ezzel idén Wong lett az ötödik nő, akinek portréja az American Women Quarters, azaz Amerikai nők a negyeddollároson nevű program keretében több mint 300 millió huszonöt centesen jelenik majd meg.

US Mint

A lap hozzáteszi: az amerikaiak ebben az évben a költő-aktivista Maya Angelou, az első amerikai női űrhajós, Sally Ride, a cseroki indiánok első női törzsfőnöke, Wilma Mankiller, illetve a nőjogi aktivista Nina Otero-Warren arcával találkozhattak a pénzeken, a lista pedig nyilvánvalóan újabb nevekkel bővül majd.

A Wong Liu-tsong néven született Wong négy évtizeden át tartó karrierje során a televízió, illetve a mozivásznak mellett színházakban, illetve a rádióban is számos alkalommal tűnt fel, és olyan hírességekkel játszott együtt, mint Marlene Dietrich, Joan Crawford, vagy épp Laurence Olivier.

A kínai családból származó csillag – aki stílusával tömegek ízlését határozta meg – első főszerepét 1922-ben, mindössze tizenhét évesen kapta a The Toll of the Sea-ben, amit később tucatnyi másik követett. Tehetségét népszerűsége ellenére egyetlen nagy díjjal sem ismerték el, halála előtt egy évvel, 1960-ban azonban csillagot kapott a Hollywood egyik nevezetességének számító Hírességek sétányán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik