Kultúra

Nyolc kategóriában tízszer nyert a Katona a Színikritikusok díján

Horváth Judit / Katona József Színház
Horváth Judit / Katona József Színház

Tizennégy kategóriában adták ki független szakmai díjaikat a színikritikusok a 2021–2022-es évad legjobbjainak, valamint idén is átadták az Életműdíjat, a Különdíjat és az újonnan alapított Jövő díj is gazdára talált. A díjakról – immár 43. alkalommal – a Színházi Kritikusok Céhe tagjainak titkos szavazása döntött, az eredményre a Mácsai Pál által rendezett gálaműsor keretében derült fény.

A díjak alapján kiemelkedő évadot tudhat maga mögött a fővárosi Katona József Színház, amelynek előadásai nyolc kategóriában kilenc díjat nyertek, mivel két kategóriában is holtversenyben nyert egymással egy-egy katonás előadás. Így nyerte el holtversenyben a Főtitkárok (Spiró György) és a Káli holtak (Térey János–Bíró Bence–Dömötör András) a legjobb új magyar dráma / színházi szöveg díját, a legjobb előadás pedig szintén holtversenyben a Tarnóczy Jakab rendezte Melancholy Rooms és a Dömötör András rendezte Káli holtak lett. A Melancholy Roomsról itt, a Főtitkárokról itt írtunk.

Kapcsolódó
Úgy teszünk, mintha nem szenvednénk a gyilkos magánytól
Bátor, ha egy nagyszínpadi premier olyan mélyen és rendíthetetlenül csak a művészi szempontokra fókuszál, mint a Katona új előadása, a Melancholy Rooms – zenés magány nyolc hangra.

A legjobb rendezés (szintén Dömötör András a Káli holtakért), a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női epizódszereplő (Tasnádi Bence és Fullajtár Andrea, mindketten a Káli holtakért), a legjobb férfi epizódszereplő (Mészáros Béla az Isten, haza, családért, amit mi is nagyon szerettünk), a legjobb díszlet (Giliga Ilka, Melancholy Rooms) és a legjobb színházi zene díja (Bencsik Levente, Hunyadi Máté, Melancholy Rooms) is a Katonához került.

Kapcsolódó
Isten, haza, család – na, ebben itt nincs köszönet
A Katona Kamra Isten, haza, család című új bemutatójával emlékeztet: a görög sorstragédiák nem távoli magyarórák emlékei, hanem a mindennapjaink.

A legjobb független előadás díját a mindössze 2019-ben alapított Narratíva Kollektíva Demerung (Csehov Meggyeskertje) című előadása nyerte el Hegymegi Máté és Kovács D. Dániel rendezésében (a Narratíva alapítóival készült interjúnk itt olvasható.) A legjobb női főszereplő kategória legjobbja, a Stúdió K Heilbronni Katicájának címszereplője, Pallagi Melitta is a független szcénát képviseli. A kritikusok a vidéki műhelyek közül a gyerekelőadás kitüntetettjén kívül a Miskolci Nemzeti Színházat díjazták a legjobb szórakoztató előadás kategóriájában, a Béres Attila által rendezett Producerekért.

Spiró Györgyöt és Fullajtár Andreát ötödször, Nagy Fruzsinát az Örkény 33 változat Haydn-koponyára című előadás jelmezeiért negyedszer ismerték el, Tasnádi Bencének pedig ez a harmadik díja, nyert ugyanis ilyen díjat pályakezdőként, epizódszereplőként, most pedig főszereplőként. Tarnóczi Jakab másodszor nyert kritikusdíjat, Dömötör Andrást a 2007-es legígéretesebb pályakezdő díj után ezúttal osztálytársaival megosztva, rendezőként pedig saját jogán ismerték el. Több idei nyertesnek azonban ez volt az első kritikusdíja: a legígéretesebb pályakezdő a szavazatok alapján Borsi-Balogh Máté lett, akire a figyelmet már mi is felhívtuk, a fiatal tehetségek közül díjazták a Színház- és Filmművészeti Egyetem látványtervező MA szakán 2020-ban végzett Giliga Ilkát is.

A színikritikusok tizenkettedik alkalommal adtak át életműdíjat. Törőcsik Mari, Senkálszky Endre, Zsámbéki Gábor, Fodor Tamás, Molnár Piroska, Székely Gábor, Radnóti Zsuzsa, Lázár Kati, Pogány Judit, Csíky András és Szakács Györgyi után 2022-ben Cserhalmi György vehette át a Szeredi Sára üvegművész által készített műtárgyat. A kategóriák győztesei ezúttal is csokoládédíjban részesültek, amelyek idén is a Trita Csokoládé kézműves műhelyéből kerültek ki.

A Színházi Kritikusok Céhe idén új díjat alapított, Jövő díj néven. A díjat a társadalmi folyamatok alakításán innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgozó alkotók kaphatják meg; az első alkalommal két színházi nevelési társulatot, az idén huszonöt éves KÁVA Színházat és az idén harminc éves Kerekasztal Színházat ismerték el a kitüntetéssel. A megszokottól eltérően a Jövő díj és az Életműdíj mellett idén már a díjátadó előtt kihirdették, hogy a Különdíjat az AlkalMáté Trupp kapja, ezúttal nem egyetlen szezonért, hanem egy tizennégy évadon át, 2007 és 2021 között tartó műfajteremtő sorozatért, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett, Horvai István és Máté Gábor vezette osztály tagjai (a járvánnyal sújtott 2020-on kívül) minden nyáron létrehoztak egy-egy előadást a társulat egyik tagjának életéből.

A díj történetében idén változást jelentett a legjobb gyerek- vagy ifjúsági előadás kiválasztásának módja. Két évtized tapasztalata alapján levonható az a következtetés, hogy a kritikusdíjra szavazók közül nem mindenki követi a „felnőttprodukciókkal” azonos intenzitással a gyerek-/ifjúsági előadásokat, ezért a Színházi Kritikusok Céhének elnöksége úgy határozott, hogy ettől az évadtól erről a kategóriáról egy olyan grémium fog dönteni, amelynek tagjai e színházi területet alaposabb figyelemmel kísérik, mint a többi szavazó. Az idei legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díj odaítélésében hatan vettek részt, akik javaslataik alapján egy szűkített listára szavaztak. A kategória nyertese a Lili és a bátorság lett Somogyi Tamás rendezésében, a Kőszegi Várszínház, szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház produkciója.

A díjról idén tizenhat színikritikus szavazata döntött. A gálán a Színházi Kritikusok Céhe köszönetet mondott azoknak a nagyköveteknek, akik idén szeptember folyamán több mint kétmillió forint adományt gyűjtöttek össze, amelyet a Céh a jövő évi gála megrendezésére fog költeni. A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az ünnepélyes díjátadó gála idén október 18-án zajlott le a budapesti Örkény Színházban, az igazgató Mácsai Pál rendezésében, a színház társulatának közreműködésével, a Céh által önerőből, illetve Budapest Főváros Önkormányzata és a Refra-System Kft. támogatásainak segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik