Kultúra

Kováts Adél fogyatékkal élő gyermekét egyedül nevelő édesanyaként találkozik a szenvedéllyel

Umbrella / Cinesuper
Umbrella / Cinesuper

Meghívták a Tallinn Black Nights Filmfesztiválra az Affrikáta című magyar rövidfilmet, Gyimesi Anna alkotását, ezzel már négyre nőtt a fesztiválon részt vevő magyar alkotások száma (a Larry, a Hat hét és a Jövő nyár is ott lesz). Az Affrikátában a Kossuth- és Jászai Mari díjas Kováts Adél egyedülálló anyát alakít, aki fogyatékkal élő gyermeke mellett teljesen feladta önmagát, míg egy véletlen révén újra nem találkozik a szenvedéllyel.

Kapcsolódó
Vilmányi Benett a Larry című filmben
Tallinnban debütál Vilmányi Benett dadogó juhász-rappere és a Guerilla rendezőjének új filmje is
Három magyar filmet is meghívtak a régió legfontosabb filmfesztiváljára.

A történet főhőse, Klára két tizenéves lányt nevel egyedül. A nagyobbik lány, Léna mozgáskorlátozottsága a nőt egy önmagát teljesen feladó életvitelbe sodorja. Egy tengerparti nyaralás során a hármas stabilitását egy idegen fiatal férfi zavarja meg. Klárának nemcsak a lányáért vállalt önkéntes mártíromságával, de saját, mélyre temetett vágyaival is szembesülnie kell. A forgatás 2021 őszén és telén öt napon át zajlott Horvátországban, a költői szépségű Rovinjban, illetve Budapesten.

Umbrella / Cinesuper

Több mint három éve intenzív része az életemnek az Affrikáta, eleinte csak filmterv, most pedig már film formájában. A forgatás előkészítése, a próbák és az utómunka érzelmileg mind nagyon megérintettek. Maximálisan azonosultam Klára karakterével. Borzasztóan érdekelnek az anyasággal összefüggő, mélyen elhallgatott tabutémák, az anyák láthatatlansága, a társadalom színlelt közönye ezekben a helyzetekben. (…) Az Affrikáta számomra egy olyan történet, ami nem kínál hamis megoldásokat a főszereplő élethelyzetére, csupán egy kis fény gyújt a teljes sötétségben

– mondta el a rendező, Gyimesi Anna.

A Nemzeti Filmintézet által támogatott kisjátékfilm az Umbrella és a Cinesuper gyártásában készült, producerei Felszeghy Ádám és Mártonffy Zoltán, operatőre Pálos Gergely, hangmestere Csizmadia Botond, látványtervezője Bobor Ágnes, jelmeztervezője pedig Tihanyi Ildikó. Kováts Adél mellett a további főbb szerepekben Csutak-Hoffmann Kinga, Kizlinger Lilla és Nagy Márk láthatók.

A rövidfilm a Szarajevói Filmfesztiválon debütált augusztusban, most pedig Észak-Európa legnagyobb filmes seregszemléjén, az A-listás tallinni filmfesztiválon is bemutatkozhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik