Kultúra

Az atomjaira hulló Sisi vitte el a London Filmfesztivál fődíját

Felix Vratny / MK2 Film
Felix Vratny / MK2 Film
A Fűző egészen más Sisit mutat, mint amit a történelemkönyvekben és a színes-szagos kosztümös filmekben megszokhattunk.

Erzsébet osztrák császárné életének egy évét bemutató Fűző című dráma nyerte a BFI Londoni Filmfesztivál fődíját – idézi a Guardiant az MTI.

Az osztrák Marie Kreutzer által jegyzett film bár sokadik a Sisiről készült alkotások sorában, ezúttal arra helyezi a hangsúlyt, hogyan igyekszik szabadulni egy nő a tőle elvárt szereptől. A film az 1877-es évre koncentrál, amikor a Vicky Krieps által megformált Erzsébet a 41. születésnapjára készül. A szépségéről híres császárné fuldoklik a Habsburg-udvar fülledt légkörében, kétségbeesetten lázad, utalva más nőalakokról szóló történelmi filmekre, többek között a Spencerre vagy a Marie Antoinette-re. A film az idei cannes-i filmfesztiválon debütált, ahol az Un Certain regard szekcióban indult, Krieps alakítását díjazták is.

Az első nagyjátékfilmnek járó Sutherland-díjat a chilei Manuela Martelli nyerte el az 1976 című alkotásért, mely Chile Augusto Pinochet alatti rémálmait láttatja új perspektívából. A thriller középpontjában Carmen áll, aki tengerparti házához utazik, hogy ellenőrizze a felújítást, a család papja azonban arra kéri, vigyázzon arra a fiatalemberre, aki ott rejtőzött el.

A legjobb dokumentumfilmnek járó Grierson-díjat az indiai Saunak Sennek ítélték oda All That Breathes című, az ember és a természet kapcsolatáról szóló alkotásért. A nagyjátékfilmek közönségdíját Lisa Selby, Rebecca Hirsch Lloyd-Evans és Alex Fry nyerte a Blue Bag Life című alkotásért, a rövidfilmek közönségdíját Ade Femzónak ítélték a Drop Outért.

A londoni fesztiválon idén 164 játékfilmet vetítettek, közülük 24 debütált. Az idei volt Tricia Tuttle fesztiváligazgatói megbízatásának utolsó éve. „Abban a tudatban vállaltam a feladatot, hogy hiszek a kulturális megújulásban. Azért jöttem, hogy gyorsan keltsek hatást, több embernek nyissuk meg a fesztivált, majd adjuk tovább a stafétabotot” – mondta el a leköszönő igazgató.

Idén tíz másik brit városban is tartottak vetítéseket, ezenkívül húsz film online is látható. A fesztivál október 23-ig streamingplatformján folytatódik, ahol 20 alkotás tekinthető meg, köztük az 1976 és a Drop Out is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik