Kultúra

Egy brit tévécsatorna vett egy Hitler-festményt, hogy azt a műsorukban szétzúzhassák

ALBERTO E. RODRIGUEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
ALBERTO E. RODRIGUEZ / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP

A Channel 4 megvásárolt egy Adolf Hitler-festményt, és a stúdió közönsége dönti el, hogy a műsorvezető komikus, Jimmy Carr megsemmisítse-e azt. A tévécsatorna legújabb műsorszezonjának részeként számos problémásnak tartott művész, köztük a nőket bántalmazó Pablo Picasso, valamint az elítélt pedofil Rolf Harris és a szexuális zaklató Eric Gill műveit vásárolta meg.

A Jimmy Carr Destroys Art című, még ebben a hónapban adásba kerülő televíziós vita azt a kérdést feszegeti majd, hogy valóban el lehet-e választani egy műalkotást az alkotójától  mielőtt eldöntenék, mely darabokat érdemes megsemmisíteni.

Ian Katz, a Channel 4 programigazgatója megerősítette, hogy ha a stúdió közönsége a Hitler-festmény megmentése mellett dönt, az akkor sem a Channel 4 tanácstermében fog lógni, hanem „megfelelően” megsemmisítik. Katz kifejtette a műsor koncepcióját. Eszerint minden egyes műalkotásnak vannak szószólói: „Tehát van egy szószólója Hitlernek. Lesz valaki, aki nem Hitler mellett érvel, hanem amellett, hogy az ő erkölcsi jelleme nem döntheti el, hogy egy műalkotás létezik-e vagy sem.”

A Channel 4 felbérelt egy művészeti szakértőt, hogy megvásárolja a műveket neves aukciós házaktól, bár Hitler műveinek tulajdonjogát régóta kétségek övezik. A műsorszolgáltató költségvetését tekintve a Picasso-mű inkább valamilyen váza, semmint az egyik festménye, írja a Guardian.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik