Kultúra

Meghalt Oth Viktória művészettörténész, a Kiscelli Múzeum harmincegy éves muzeológusa

24.hu
24.hu
Három évet töltött a Kiscelliben, de teljesen átformálta az intézmény életét.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Oth Viktória művészettörténész, a Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár szoborgyűjteményének muzeológusa – olvasható az intézmény hivatalos Facebok-oldalán.

A rövid nekrológ szerint a Kiscelli 2019 óta dolgozott együtt Othtal, aki aktívan részt vett a Képtár szakmai munkájában, kurátori kreativitásának eredménye pedig ma is látható a balatonfüredi Vaszary Galériában.

A poszt írója hozzátette:

 

Humora és szociális érzékenysége egyaránt formálta közös gondolkodásunk irányát, ötleteivel és tárgyismeretével nagymértékben alakította a koncepciót. A szoborgyűjteményből ő válogatta az anyagot, és közreműködött a kiállításon olvasható szövegek elkészítésében.

Idén júniusban nyílt meg a Műtárgyak a szabadban című kiállítása a múzeum kertjében, amihez igényes kétnyelvű vezetőt tervezett és rengeteg szöveget írt. Ezzel múzeumunk régi adósságát törlesztette, s a sokféle korból származó műtárgyegyüttes megfelelő magyarázatot és értelmezési keretet nyert. Neki köszönhető, hogy két teljesen új, helyspecifikus kortárs mű is az udvarba kerülhetett.

Ezeket a Kiscellben járó látogató megtekintheti, de ő már nincs velünk. Múlhatatlan lelkesedése felejthetetlen, szakmája iránti szeretete, elszántsága, kitartása példaértékű mindannyiunk számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik