Kultúra

Feltörekvő fiatalok támogatására igényelhetnek komoly pénzt a fesztiválok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

E hét pénteken, október 14-én nyílik az EFFEA (European Festivals Fund for Emerging Artists – Európai Fesztiválalap a Feltörekvő Művészekért) első pályázati ciklusa, melyen a közönség számára még ismeretlen tehetségek bemutatására és karrierjük európai szintű fejlesztésére kaphatnak pénzt a rendezvények – közölte az Európai Fesztiválszövetség magyarországi partnere, a Summa Artium kedden az MTI-vel.

A pályázatot benyújtó fesztiválnak két másik fesztivállal együttműködve, közösen kell segítenie egy feltörekvő művész vagy társulat alkotómunkáját rezidenciaprogram és vendégfellépések megvalósításával a 2023. február 1. és 2023. december 31. közötti időszakban. A következő három év során ötven rezidenciaprogram jön létre a támogatott fesztiválok szervezésében. Az alap a művészek európai ismertségét fogja segíteni, a művészek, a fesztiválok és a közönség igényei szerint.

A rezidenciaprogramok két kategóriában jöhetnek létre: negyven, a pályájuk kezdetén álló művészk a Felfedezés kategóriában egyenként nyolcezer eurós támogatást kaphat, a rezidenciát biztosító fesztivál pedig a két partnerfesztivállal lehetőséget teremt a nemzetközi bemutatkozásra is, a Dobbantó kategóriában pedig tíz pályázati támogatást osztanak ki egyenként tizenötezer euró összeggel, hazájukban már befutott művészek számára, akik készen állnak arra, hogy nemzetközi szintre emeljék karrierjüket. Ők, a három együttműködő fesztivál segítségével szintén Európa több színpadán mutathatják be tehetségüket.

A fesztiválok az EFFEA online felületén nyújthatják be pályázatukat november 15-ig, az eredményhirdetés 2023 januárjában lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik