Kultúra

Meghalt Dr. Nováki Gyula, a modern magyar régészet egyik legfontosabb alakja

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Kilencvenhat éves volt.

Gazdag életének 97. évében elhunyt Dr. Nováki Gyula régész, muzeológus, a magyar régészettudomány doyenje – írja Facebook-oldalán a régészeti feltárásokat közel húsz éve segítő Lekri Group.

A poszt írója hozzátette:

Gyula bácsi kutatói pályája ezer szállal kötődik a Kisalföldhöz, Győr-(Moson)-Sopron megyéhez.Fiatal régészként 1951 és és 1964 között egész későbbi pályafutását meghatározó éveket töltött el az akkoriban Liszt Ferenc nevét viselő Soproni Múzeumban. Vidéki tereprégészként kutatott gyakorlatilag mindent, amit csak kellett, az őskortól egészen az újkorig, Sopron fennálló házaiig, illetve városfalaiig. Már itt, a megye “vörös sáncainak” kutatásakor megmutatkozott a várak, különösen a földvárak iránti érdeklődése. Ezt azután nagy kedvvel kutatta, mérte fel és publikálta százszámra pályája következő hét (!) évtizedében.

Sándorfi Györggyel közösen kifejlesztett terepi felmérési technológiájukkal szinte forradalmasították a hazai földvárkutatást és felmérést, munkáját pedig társszerzők sorával közösen elkészített vártopográfia-kötetek sora, illetve szakcikkek százai jelezték. […] Soproni évei alatt megmutatkozó érdeklődési területei között szerepelt a várakon túl másik kedves témája, az agrártörténet is.

Hatalmas munkabírással készítette el a hazai régészeti magleletek katalógusát, foglalkozott mezőgazdasági eszköztörténettel, de az egykori szántóföldek terepen megfigyelhető nyomaival is.

Az 1964-től 1986-os nyugdíjazásáig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot erősítő férfi hosszú pályafutása során nem Sopron és környékének régészetével, illetve helytörténetével, valamint a földvárakkal foglalkozott, de

a X-XII. századi vaskohászat emlékeit és agrártörténetét is kutatta, sőt, bronzkori telepek, illetve sáncok egész sorának feltárásért is felelt.

A 2004-ben Forster Gyula-díjjal, 2018-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével elismert szakembertől való búcsú teljes szövege itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik