Macron elleni tüntetésre biztat Annie Ernaux, a friss Nobel-díjas írónő

Úgy látja, a francia elnök nem tesz meg mindent a szegények védelmében.

Francia értelmiségiek egy jelentős csoportja, köztük az irodalmi Nobel-díjas Annie Ernaux vasárnap arra szólította fel az embereket, hogy csatlakozzanak a baloldal jövő hétre tervezett tiltakozó akcióihoz – írja a Reuters. A francia értelmiségiek úgy látják, hogy Emmanuel Macron elnök nem tesz meg mindent, hogy a szegények megbirkózzanak a növekvő árak jelentette problémákkal, miközben egyes vállalatok szokatlanul nagy profitokat tesznek zsebre.

Emmanuel Macron arra használja az inflációt, hogy elmélyítse a vagyoni szakadékot, és növelje a tőkejövedelem arányát a többiek rovására

– olvasható a Journal Du Dimanche folyóiratban megjelent szövegben, amelyet 69-en írtak alá, közöttük írók, filmrendezők és egyetemi tanárok.

Kapcsolódó
Annie Ernaux nyerte az irodalmi Nobel-díjat
A 82 éves francia írónő kapta idén az elismerést.

Az Annie Ernaux aláírásával is szentesített szöveg szerint a kormány nem tett eleget a spirálszerűen növekvő energiaárak leküzdése érdekében, és elutasította azt az adóemelési javaslatot is, amelyet a magas infláció miatt váratlanul magas profitot szerző vállalatokra vethetnének ki.

Noha az infláció Franciaországban idén meredeken emelkedett – főként az ukrajnai háború eredményeként –, mértéke az eurózóna országai közül a legalacsonyabb az elmúlt hónapokban, mert  a francia kormány számos speciális intézkedést vezetett be, például befagyasztotta a gázárat is.

Az aláírók felhívásából kitűnik, hogy jövő vasárnapra szerveznek tiltakozó felvonulást, amely a populista szélsőbaloldali La France Insoumise  párt nevéhez fűződik. Ez a párt az idén más, mérsékeltebb baloldali pártokkal állt össze, hogy együtt hozzák létre Franciaország legnagyobb ellenzéki tömörülését.

A friss Nobel-díjas Annie Ernaux-nak Orbán Viktor magyar miniszterelnökről sincs kifejezetten jó véleménye. Szerinte a magyar kormányfő annyit árt Európának, hogy inkább ki sem hajlandó mondani a nevét