Kultúra

Helyrehozhatatlan károkat okozott a Húsvét-sziget emblematikus szoborarcaiban a bozóttűz

RAPANUI MUNICIPALITY / AFP
RAPANUI MUNICIPALITY / AFP

Teljesen elszenesedett a Húsvét-sziget legnagyobb látványosságának egy része, a közel 60 hektáron pusztító bozóttűz ugyanis a moai szobrokat is elérte – írja a Guardian.

A Chiléhez tartozó szigeten hétfő óta lángol a nemzeti park, amely nem kímélte a nagy szoborarcokat sem. A helyiek nyelvén Rapa Nuinak nevezett sziget elsősorban a moainak nevezett megalitjeiről híres, több mint ezer óriási faragott kőszobor áll már legalább fél évezrede szerte a szigeten, az elsőket közülük már a 13. században elkezdhették faragni a helyi polinéz őslakosok. Az egyelőre nem ismert, pontosan mennyi szobrot érintett a tűzvész, amelyeket viszont elért a tűz, azok teljesen elszenesedtek, helyrehozhatatlanul megrongálódtak. A pusztításban leginkább érintett terület, a Rano Raraku vulkán környéke világörökségi helyszín.

Pedro Edmunds Paoa, a sziget polgármestere az egyik helyi rádiónak azt nyilatkozta, hogy nem véletlenről van szó, valószínűleg emberi kéz okozta a tüzet, ahogy az jellemzően az érintett területen történni szokott. A polgármester hozzátette, hogy a kár visszavonhatatlan, az emblematikus szobrok nem menthetők, hiába szánnak rá dollármilliókat.

A szobrok a sziget fő látványosságai, ennek köszönhetően az egyik legfőbb bevételi forrás a turizmus, korábban évente 160 ezer turista érkezett ide. Ezt döntötte be a koronavírus-járvány, a két éves bezárás után három hónapja nyitottak meg ismét a turisták előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik