Kultúra

A nógrádi faluban élő képzőművész, Horror Pista lett London új kedvence

Compact TV
Compact TV
Szabó Simon új sorozatban jár utána, hogyan lettek Horror Pista pár száz forintos ipari csempére festett munkáiból több milliós alkotások.

A Compact TV új sorozata, a Mű vagy Műtárgy deklarált célja, hogy közérthető és izgalmas módon mutassa be a műtárgyak világát. A videókban egy Londonban élő fiatal galerista, Kováts Dávid kalauzolja el Szabó Simon színművészt a kortárs képzőművészet és műkereskedelem útvesztőjében.

A vasárnapi epizódban a nézők megismerhetik például a buddhista Horror Pistát, aki egy nógrádi faluban, Becskén él és alkot.

A falaktól a feljáróig minden csempékkel, mozaikokkal van díszítve. Elmeséli, hogyan került vidékről a művészeti körforgás közepébe és onnan egyenesen Londonba. Hogyan lettek a pár száz forintos ipari csempére festett munkáiból több milliós alkotások.

Horror Pistát Kováts Dávid képviseli, ő segíti eljuttatni az alkotásait a közönség és a vásárlók felé. Egy művész és egy galerista kapcsolata olyan mint egy házasság, jól kell működnie a viszonynak. Dávid Londonban képvisel kelet-európai művészeket, így nulláról kell felépítenie újra az alkotókat.

Compact TV Horror Pista egyik alkotása

Máriás István, azaz Horror Pista 1984-ben született. Képeit új, nem megszokott felületekre festi, mostanában leginkább csempékre. Művei a világ minden táján láthatóak. Mindenfelé gyűjti az alapanyagokat, csempeturkáló, lomtalanítás, de sokszor kap a barátoktól is furcsa mintájú csempéket. És hogy honnan a név?

A popkultúra miatt és a mulatós nevek is nagyon tetszenek, Lagzi Lajcsi, Bunyós Pityu és így találtam ki, hogy legyen a művésznevem Horror Pista. Szerintem minden háztartásban kellene, hogy legyen egy koponyás kép. Ha reggel felkelsz, át kell gondolni a napot és fontos, hogy a mulandóságra is gondolj. Át tudod gondolni, hogy mire kell sok energiát befektetni, mire kell kevesebbet. Bárhol alszom, lakom, kell egy koponyás kép a falra

– mondta Horror Pista.

A Mű vagy Műtárgy legújabb epizódja vasárnaptól látható a Compact TV Youtube csatornáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik