Kultúra

Holdkőzetből felépíthető űrbázis terveit mutatták be magyar építészek

A Paulinyi & Partners az egyik legjelentősebb nemzetközi űrkutatási eseményen mutatta be az ötletét.

Egy különleges hálószerkezettel, a Holdon elérhető alapanyagokból létesülhet állandó
bázis az égitesten – állítja a Paulinyi & Partners építésziroda, aminek szakértői részletesen megvizsgálták a Holdon uralkodó körülményeket, és olyan építészeti megoldásokat javasolnak, amelyek alkalmazásával a jövőben valósággá válhat a most még csak a tudományos-fantasztikus filmekből ismert űrkolóniák létrehozása.

A terv szerint az épületek

ellenállnak a szélsőséges hőmérsékletingadozásnak, sugárzásnak, és akár 14 ezer négyzetméteres alapterületükkel egy nagyobb létszámú missziónak is elegendő életteret biztosíthatnának.

Az építészek a világ legrangosabb űrkutatással foglalkozó rendezvényén, a párizsi Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutatták be a tanulmányukat, aminek lényege egy

modulárisan bővíthető, egységes elemekből, hálószerűen felépülő szerkezet , amiben felállíthatók a létfenntartó rendszerek, kialakíthatók a megfelelő lakóegységek, sőt, még a Mentőexpedíció című sci-fiből megismert, önellátást biztosító burgonya-ültetvénynek is jut hely.

Paulinyi & Partners

A tervezés során a Paulinyi & Partners szakértőinek a Hold sajátos hőmérsékleti és
környezeti viszonyait, valamint a logisztikai és építési kihívásokat is figyelembe kellett
venniük, így a bázisnak az éjszakai -170°C és a nappali +110°C közötti hőmérsékletingadozást is bírnia kell, a szerkezetnek pedig meg kell tartania a sugárzás ellen védő, több mint két méter vastagságú burkolatot is.

A Holdnak mindemellett nincs légköre, így az épület külső és belső része között fellépő nyomáskülönbség kezelése is újabb számításokat igényelt.

Szerencsére a Hold segíti is a projektünket, hiszen az alacsonyabb gravitációnak köszönhetően az egyes elemek és így a teljes szerkezet teherbírása is nagyobb. Ezzel együtt is igazán komoly kihívást jelentett a tervezés, hiszen senki nem építkezett még másik égitesten, így nem állnak rendelkezésre ezzel kapcsolatos, konkrét tapasztalatok. Épp ezért ügyeltünk arra, hogy csakis tudományosan megalapozott alaptechnológiák alkalmazásában gondolkodjunk

– mondta el Németh Roland, a Paulinyi & Partners építésze, a tanulmány
társszerzője, aki hozzátette:

rendkívül költséges és bonyolult lenne például a Földről építőanyagot juttatni a helyszínre, ezért is döntöttek úgy, hogy az ott megtalálható nyersanyagok felhasználására dolgoznak ki egy működő megoldást.

A szerkezetet alkotó tartórudakat és központi elemeket a tervek szerint a Holdon gyártanák le, a felszínt borító regolit (törmelékes holdkőzet) felhasználásával, hiszen annak megolvasztásával, majd formába öntésével a legkülönfélébb elemek – így az egész bázis fölé boruló kupola – is könnyen legyárthatók.

Az egyedi felépítésnek köszönhetően a szerkezet könnyen bővíthető, és akár 14 ezer
négyzetméteres terület is kialakítható, ahol a modellek alapján akár százötven ember is kényelmesen élhetné a napjait.

A tanulmányunk jelentős lépés az űrkutatás területén az olyan, idegen égitesteken létesítendő bázisok megtervezése felé, amelyekben ideális körülmények között élhetnek a jövőben az asztronauták

– mondta el Dr. Paulinyi Gergely, az iroda alapító-vezérigazgatója, aki hozzátette: remélik, hogy amennyiben rendelkezésre áll majd a technológia, az ő terveik alapján épülhet meg az első holdbázis.

A több mint harminc éve létező Paulinyi & Partners Építésziroda az elmúlt években számos kiemelt projektért felelt Magyarországon, illetve a nemzetközi szintéren, hiszen innovatív megközelítéssel, a legújabb technológiákkal terveznek különleges épületeket. Legutóbb átadott munkáik közé tartozik a Budapest One irodaház és az Etele Pláza, korábbi épületeik pedig itt láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik