Kultúra

Neves egyházi személyiségekkel beszélget egy új dokumentumfilm-sorozatban Eperjes Károly

A különböző vallások és szerzetesrendek fontos alakjaival való beszélgetések középpontjában Jézus tanításának alapgondolata áll.

Csendhez szokott szív címmel háromrészes kreatív dokumentumfilmet készít Eperjes Károllyal a Lighthouse Film: a rendezők, Törcsi Levente Balázs és Kovács Levente nem a klasszikus értelemben vett dokuműfajban, hanem egyedi, kreatív  megoldásokban dolgoznak – derült ki a készítők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményéből.

Az Eperjes által egyszerűen csak cuvée-nek nevezett stílusban létrejövő munkának Törcsi és Kovács immár a második, három különálló epizódból álló tagját forgatja, középpontjában pedig

Jézus tanításának alapgondolata: az ember és a Teremtő Isten közti közvetlen párbeszéd helyreállítása áll,

így folytatják a kereső ember útjának bemutatását, beszélgetnek a bűnökről, a történelem hamis vallásairól, az ismeret tudássá válásáról, az ima erejéről, illetve az érzelmi és értelmi vágy különbségéről.

Eperjes a sorozatban neves egyházi személyiségekkel beszélget – köztük a kilencvenöt éves piarista szerzetessel, Kerényi Lajossal, aki “ádámi” ősbűnről beszél, illetve arról, hogy jóónak születik-e az ember, és a bűnös társadalom teszi rosszá, vagy eleve bűnös teremtmények vagyunk, akiket a társadalom tesz jóvá?

Kocsis Bence Kerényi Lajos atya

Makkosmárián Deák Hedvig domonkos nővér az eucharisztia titkába avatja be a nézőt, Eperjes pedig a pannonhalmi stációteremben Gérecz Imre bencés szerzetessel közösen
gondolkodik az ember szerepéről, helyzetéről a teremtett világban.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Eperjes később arisztotelészi és platóni párhuzamokat követve beszélget a történelem hamis vallásairól, úgy mint gnoszticizmus, felvilágosodás és kommunizmus.

Kocsis Bence Kocsis Fülöp érsek-metropolita

A márianosztrai Csóka János pálos rendi szerzetes ezt követő gondolatai a szeretet
mindenhatóságáról szólnak, a cselekvő ige fejlődéstanába pedig Dr. Juhász Gábor Tamás szentszéki bíró, a Budapesti Tours-i Szent Márton plébánosa vezet be, aki arról beszél, hogy mit jelent a hála, az alázat, valamint Isten feltétel nélküli, embertársainkon
keresztül való szolgálata.

Rendező: Törcsi Levente és Kovács Levente
Operatőr: Polgár Csaba
Zeneszerző: Hrutka Róbert
Vágó: Tusor Bálint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik