Kultúra

Házfalról hosszú időre ágy alá került Banksy-képet mutatnak be Angliában

Lewis Whyld / PA Images / Getty Images
Lewis Whyld / PA Images / Getty Images
Az ezredfordulón készült képet éveken át mindenki elveszettnek hitte.

Banksy munkái az elmúlt években elképesztő összegekért cseréltek gazdát, vagy épp tűntek el nyomtalanul, így egy-egy mű felbukkanása mindig fontos esemény a művészeti világban: így van ez most is, hiszen az ezredfordulón egy bristoli ház falán feltűnt Leopárd és vonalkódról hosszú időn át mindenki azt hitte, hogy teljesen megsemmisült.

A művet hordozó házat 2010-ben ugyanis bontásra ítélték, így egy közelben lakó építész gyors közbelépésére volt szükség ahhoz, hogy a kép megmeneküljön:

a férfi egy napnyi munkát fektetett a vésővel való finom eltávolításba, majd egy takaróba csavarva a pótágya alá csúsztatta.

A Leopárd és vonalkód azóta csak egyszer látta a napfényt – ekkor egy helyi iskolában állították ki, ahol a felesége dolgozott –, most azonban rövidesen egy kiállítótér falára kerül – írta meg a BBC.

A lap szerint a képet október 21-től, Salfordban, a száznegyvenöt művet bemutató The Art of Banksy című vándorkiállításnak otthont adó épület előterében nézhetik majd meg a rajongók – természetesen ingyenesen, mintha még mindig az utcán állna.

Kiemelt képünkön a Leopard and Barcode egy 2012-ben, a Bonhams aukciósháznál kalapács alá került verziója látszik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik