Kultúra

2023-ban újra Budapestre jön a Depeche Mode

Anton Corbijn / Depeche Mode / LiveNation
Anton Corbijn / Depeche Mode / LiveNation
Új album, új turné – a kéttagúra zsugorodott Depeche Mode Berlinben jelentette be a folytatást.

Öt év szünet után újra turnézni indul a Depeche Mode, melynek részeként Budapestet is érintik: 2023. július 28-án Dave Gahan, Martin Gore és rég bevált koncertzenekaruk, köztük a sajtótájékoztatón is megjelent Peter Gordeno és Christian Eigner a Puskás Arénában lép fel. A harmadik tagját, Andrew Fletchert májusban elvesztett zenekar tavaszra új albumot is megjelentet beszédes címmel: Memento Mori – ami magyarul annyit tesz: „Emlékezz a halálra!” A cím, bár könnyedén Fletch halálához köthető, valójában már hamarabb megvolt: Martin Gore ötlete volt.

Emlékezz arra, hogy meg fogsz halni… ez alázatra tanít

– mondta erről a sajtótájékoztatón Dave Gahan.

A turné hivatalos képanyagát szokásosan a zenekar régi alkotótársa, Anton Corbijn készítette.

Anton Corbijn / Depeche Mode / LiveNation

A Memento Mori a tizenötödik Depeche Mode-stúdióalbum lesz. A lemez kapcsán Martin Gore azt mondta:

ezen a projekten még a pandémia korai időszakában kezdtünk el dolgozni, így a témáit egyértelműen ez az időszak inspirálta. Fletch halála után úgy döntöttük, folytatjuk, mert biztosak vagyunk benne, hogy ő is ezt akarná – ez pedig komoly többletjelentést adott az albumnak.

Dave Gahan mindezt azzal egészítette ki, hogy szerinte

Fletch imádta volna ezt az albumot.

Kapcsolódó
Elviccelődtek a feleslegességével, de Andy Fletcher volt a habarcs, ami a Depeche Mode-ot összetartotta
A rejtélyes Martin Gore és a tűzzel játszó Dave Gahan mellett a nyugodt angol életét soha fel nem adó, csendes Andrew Fletcher volt az, aki a Földön tartotta a Depeche Mode összeférhetetlen művészlelkeit.

A zenekar tagjai elmondták, a legtöbb dal a pandémia alatt íródott, ezzel együtt azért az album elkerülhetetlenül reflektál Fletch hiányára is, amit a stúdióban és azon kívül is éreztek. Martin Gore a hotelek bárpultjaitól hiányolta Fletch alakját, Dave-nek a valahonnan felé szálló dohányfüstre hitte azt sokszor, hogy zenekartársától származott.

Az első időkben a munka úgy nézett ki, hogy Martin és Dave oda-vissza küldözgettek anyagokat online, Dave felvett valamit a telefonján, elküldte Martinnak, aki visszaküldte a kiegészítéseivel, így haladtak előre. A stúdiózás javarészt Martin Gore Santa Barbara-i házi stúdiójában zajlott.

Az október 4-én a Berliner Ensemble patinás, a mi budapesti Vígszínházunkra nagyban hasonlító épületében bejelentett Memento Mori turné a megszokottól eltérően az észak-amerikai szakasszal, Sacramentóban indul majd 2023. március 23-án, majd az észak-amerikai koncertek után érkeznek meg Európába egy nyári stadionturnéra.

Az észak-amerikai szakasz során többek között érintik majd New Yorkot, Chicagót, Los Angelest és Torontót, Európában pedig egyebek mellett fellépnek Párizsban, Berlinben, Milánóban és Londonban. És – a tekintélyes magyar rajongóbázis örömére – Budapesten is. A turnédátumok teljes listája az alábbi videóban látható, a jegyértékesítés október 7-én 10 órától indul, a LiveNation regisztrált tagoknak az elővásárlás egy nappal korábban nyílik.

A Memento Mori turné a zenekar tizenkilencedik turnéja lesz, a legutóbbi 2017-18-as Global Spirit Tour karrierjük leghosszabbja, és egyik legjövedelmezőbbje volt: a százharminc állomásos koncertsorozaton a Depeche Mode több mint hárommillió ember előtt lépett fel az európai és észak-amerikai kontinensen.

A Berliner Ensemble előtt a sajtó képviselői mellett – a 24.hu is jelen volt – tekintélyes számban rajongók is gyülekeztek, néhány szerencsés be is juthatott a sajtótájékoztatóra. Izgalmuk érthető: hogy hogyan tovább Andy Fletcher halála után, arra meglehetősen sokan kíváncsiak.

Különös érzés néha, hogy zenélünk, miközben a világ látszólag egyik zűrzavarból a másikba esik. De remélem, azért képesek leszünk örömet szerezni néhány embernek

– zárta az eseményt Gahan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik