Kultúra

Szőke Gábor Miklós egy alkotásba sűrítette az Erős Pista-életérzést

Gabor Miklos Szoke / Facebook / Univer
Gabor Miklos Szoke / Facebook / Univer
Így született meg Az erő esszenciája.

Szőke Gábor Miklós az elmúlt években egy szempillantás alatt vált a NER egyik legfoglalkoztatottabb szobrászává, hiszen a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market irodaházai mellett a lehullajtott agancsokból álló, de rejtélyes módon mégis fűrésznyomokat rejtő kapuja állt a vadászati kiállításon, a Magyar Nemzeti Bank is számtalan alkalommal rendelt már tőle alkotást (amik közül a legújabbakkal furcsa problémák merültek fel).

A 2021-ben 1,1 milliárdos árbevételig jutó művész – akinek karrierjét korábban hosszú portrécikkben mutattuk be – most az Univerrel dolgozott együtt, aminek új, hét és fél milliárdból megvalósuló hetényegyházi üzemét rövidesen egy olyan, rozsdamentes acélból születő munka díszíti majd, ami

egy alkotásba sűríti az Erős Pista-életérzés lényegét

írja a Kreatív.

Az erő esszenciája nevet kapott, egy hosszanti irányban félbevágott paprikát ábrázoló mű pénteken mutatkozott be a szobrász a Csepel Művek egykori területén álló műhelyében, ahol az alkotó – aki Facebook-posztjában azt a talán addigi „legpopposabb” szobraként nevezte azt – arról beszélt:

Az Erős Pista igazi hungarikum, a márka annyira fontos része a mindennapjainknak, mint az amerikaiaknak a kóla. Miért is ne lehetne ezt művészeti aspektusból megfogalmazni? Számomra a köztéri szobrászat egy remek kifejezőeszköz arra, hogy formába öntsük a dolgok lényegét és viszonyunkat bizonyos hétköznapi tárgyakkal, amelyek körülvesznek bennünket. Én az Erős Pistában az erő esszenciáját kerestem, amelyet a magyar csípős paprika dúsan tekeredő ereiben találtam meg, ezért lett a szobrom címe Az erő esszenciája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik