Kultúra

Meghalt a Szépművészeti Múzeum egyik vezetője, Dr. Liptay Éva

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI
Ötvenhat éves volt.

Elhunyt a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményét 1991 óta erősítő, 2006-ban annak vezetőjévé vált Dr. Liptay Éva – olvasható a Szépművészeti Múzeum Facebook-oldalán.

Az állandó egyiptomi kiállítás rendezésével sokak az ókori birodalommal való viszonyát megváltoztató, az ELTE BTK Egyiptológia Tanszékének mesterképzését, illetve az Egyiptológiai Doktori Iskolát is segítő szakemberről az intézmény így búcsúzott:

Látogatóink Liptay Éva munkásságával számtalanszor találkozhattak, legutóbb a Fáraó sírjának felfedezése. II. Amenhotep és kora című nagysikerű kiállítás révén, melynek magyar kurátora volt. Az Egyiptomi Gyűjtemény rendkívül vonzó, a gyerekek számára is lebilincselő kiállításaiban kulcsszerepe volt.

A Magyar Múzeumok megemlékező cikkében felidézi Liptay egy 2013-as cikkét, melyben a szerző a halál egyiptomi ábrázolása kapcsán egy szárnyas alakról írja egyebek mellett a következőt:

A testtől a halál pillanatában (vagy alvás idején) elszakadó lelket sok kultúrában képzelték el és ábrázolták szárnyas vagy madár alakban. Az ókori egyiptomiak túlvilághitében ez az elképzelés már a fáraókor kezdetétől fogva jelen volt. Az egyénből kiszakadó spirituális alkotórész ilyenkor azt a magasabb tudatállapotot jelképezi, amely az égbe szárnyal, ahol képes lesz kapcsolatba lépni a transzcendenssel, illetve kommunikálni az égi szférákban tartózkodó istenekkel.

A múzeum posztja teljes hosszában itt olvasható:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik