Kultúra

Hajmeresztő módon mesél a Beatlesről a magyar internet legérdekesebb archívuma

Fox Photos / Getty Images, és Arcanum Digitális Tudománytár
Fox Photos / Getty Images, és Arcanum Digitális Tudománytár
A hatvanas évek lapjaiból szemléztünk az Arcanumon, ahol vasárnapig ingyenesen lehet nézelődni.

Negyvenmillió oldalnyi heti- és napilap, szakfolyóirat, lexikon és könyv – egy ilyen, elképesztő méretű adatbázist rejt az Arcanum Digitális Tudománytár, ami nélkül az elmúlt években a történészek, írók, újságírók, családfa-kutatók, illetve a múlt iránt érdeklődők egy része el sem tudta képzelni a mindennapjait, hiszen egy szempillantás alatt találhatták meg benne a rég elhunyt rokonnal készült villáminterjút, a kedvenc Ludas Matyi-számukat, tárhatták fel a városligeti Liliputi Színház történetét, vagy deríthették ki, hogy vajon szerzett-e gólt az Egri Dózsa a Ferencvárossal játszott 1967 májusi meccsén (naná, kettőt is!).

A kutatást minden eddiginél könnyebbé tevő, szöveges, illetve arcfelismerő keresővel egyaránt rendelkező oldalt bárki könnyen használhatja, néhány trükköt azonban érdemes ismerni: ezek közül a legfontosabbakat korábban hosszú cikkben magyaráztuk el.

Az Arcanum számos intézményből – levéltárból, múzeumból, könyvtárból, középiskolából, illetve egyetemről – ingyenesen elérhető, az otthoni kényelmes kanapén vagy fotelben való használathoz azonban saját előfizetést kell vásárolni: ez a hétfőig tartó 50%-os akcióban

egy évre 15 ezer forintos, fél évre pedig 10 ezres kiadást jelent.

A kimeríthetetlen kincsesbányát – ami Ismeretlen Budapest, illetve Ismeretlen magyarok sorozatunk alapját is adja –

most négy napon át, szeptember 29. és október 2. között bárki ingyenesen böngészheti, sőt, egy gyors regisztráció után akár le is töltheti a kívánt oldalakat.

Ez a rövid időszak épp elég hosszú ahhoz, hogy mindenki fejest ugorjon a végeláthatatlan betűtengerbe, és megtudja például, hogy mit gondoltak a hatvanas évek a világ legkülönbözőbb pontján kiadott magyar nyelvű lapjai a Beatlesről.

A kép nem teljesen egyhangú, a legtöbb újságíró, illetve olvasói levelet küldő ember azonban finoman szólva sem volt oda a gombafejűekért – ezekből az írásokból gyűjtöttük most össze a legérdekesebbeket.

Az 1918-ban alapított izraeli magyar nyelvű lap, az Új Kelet 1963 őszén (nov. 26.) meglepő vehemenciával ugrott a rejtélyes módon Szarvasbogarak néven említett, neandervölgyi fellépésűnek tartott fiúknak: azt állította, hogy

olyan hangosan gitároznak, mintha javítanák a mikrofonokat, úgy verik a dobot, hogy szégyenbe hozzák az afrikai dzsungel bármelyik tam-tam bajnokát, énekhangjuk pedig […] egy megzavart papagáj-raj rikácsolására emlékeztet.

Arcanum Digitális Tudománytár

Az Ország-Világ a következő évet máris egy erős képpárral indította. Ezek egyikén a „négy hülyegyerek-frizurás” fiatalember, az Őrjöngők tagjai láthatók, akik „szétvernek üveget, fát, vasat és mindent, amit csak lehet és nem lehet”, a másikon pedig a rajongók, akikről „Paul Mac Cartney” büszkén kijelentette:

Utoljára Mohamednek voltak olyan fanatikus hívei, mint nekünk.

Arcanum Digitális Tudománytár

A Hétfői Hírek erre mintegy válaszként áprilisban leradírozta a zenészekről a gombahajat, majd megmutatta, hogy valójában úgy néznek ki, mint sok millió másik huszonéves fiú:

Arcanum Digitális Tudománytár

Az Új Keletben a később az izraeli köztévé élére került, 2003-2004-ben Izrael igazságügy-minisztereként, illetve miniszterelnök-helyetteseként is tevékenykedő Lampel-Lapid Tamás (1931-2008) – a mai miniszterelnök, Jair Lapid édesapja – Pornográfia, angol módra című, Londonból küldött, ezzel egyidőben megjelent írásában is említette a zenekart:

[…] Semmi normális nincs abban, ahogy az ifjúság reagál, ha Cliff Richards, vagy a magukat „Beatles”-eknek nevező ifjú zsenik énekelnek, dorombolnak, avagy aprófát vágnak hegedűikből. Érdemes benézni bármely bisztróba, miközben a gramofon-gépen, melyet Jukebox-nak neveznek, valami jazz-lemez játszik. A fiúk merev tekintettel bámulnak a semmibe, úgy hallgatják a zenét, csak arcizmaik rángatódznak, mint akinek hányni kell, de nem akar. […]De ez még semmi ahhoz képest, hogy mit művelnek ugyanezek a fiatalok, amikor szemtől szembe találják magukat hőseikkel.

A lapok többségének beszámolója nem a zenekar produkcióját, hanem annak a rajongókra gyakorolt hatását, illetve a körülöttük lévő légkört mutatta be – így tett a délvidéki Magyar Szó is, ami 1964 márciusában addigra már-már unalmassá váló módon huligánegyüttesként említette őket, majd sikító lányok egy csoportjának fotójával illusztrálta a lényeget:

Arcanum Digitális Tudománytár

A Tükör (1964. ápr. 21.) a fiúk politikai erejéről is beszámolt, hiszen Nagy-Britannia adóbevételeit ötmillió fonttal gyarapították, sőt, a választások küszöbén két fontos jelölt is közös fotót akar velük:

Arcanum Digitális Tudománytár

A dühös mondatok közt persze a vicces képek sem maradtak el: az Esti Hírlap (1964. ápr. 30.) ugyanis arról számolt be, hogy egy pennsylvaniai kanáriról kiderült, hogy némi munkával a zenekarra hasonlítanak – közülük is különösen Ringo Starr-ra –, így hirtelen jóval népszerűbbé váltak:

Arcanum Digitális Tudománytár

A szombathelyi Tölgyesi Ildikó az Ifjúsági Magazin postaládájába érkezett 1966-os leveléhez képest a korábbi említések szinte jelentéktelenné válnak, hiszen a fiatal olvasó néhány fontos gondolat után végül arra jut, hogy a fiúrajongóknak

a huligánkodás és szélhámoskodás helyett a sport tenne igazán jót, főleg, hogy a lányok négyötöde nem is szereti a cigarettázó, Beatles-frizurás, bő nadrágot hordó

tizen- és huszonéveseket:

Arcanum Digitális Tudománytár

További furcsa találatokért pedig irány az Arcanum, aminek 1960-1979 közt kiadott lapjai közt több mint hatezerötszáz alkalommal tűnt fel a Beatles neve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik