Kultúra

Meghalt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek alapítója és egykori dobosa

24.hu
24.hu
Hatvanöt éves volt.

Kedden hajnalban elhunyt Ipacs László, a Vágtázó Halottkémek (VHK) egykori alapítója, dobosa – tette közzé a hírt lánya, Emese a Facebookon.

A Grandpierre Atilla által vezetett, első aktív időszakában 1976-tól 2001-ig létezett, majd 2009-ban újjáalakult VHK sámánpunkot vagy mágikus népzenét játszott, legelső felállásában Grandpierre Attila (ének), Czakó Sándor (gitár), Ipacs László (dob), Pócs Tamás (basszusgitár) és Molnár György (szólógitár) játszott, zenéjük pedig számos későbbi hazai és külföldi előadóra volt hatással, köztük olyan világsztárokra, mint Jello Biafra (Dead Kennedys).

A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amelyet a csillagászként is ismertté váló Grandpierre Attila sámánisztikus éneke kísért. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is. Míg idehaza sokáig nem lehetett lemezük, albumaikat külföldön a német Sonic Boom, az amerikai Alternative Tentacles és a Neurot Recordings adta ki. 1983-ban Bódy Gábor velük készítette el kultikus filmjét, a Kutya éji dalát.

Ipacs László a VHK első aktív időszakának végéig, a 2001-es feloszlásig dobolt a VHK-ban, összesen nyolc lemezen közreműködve. A zenekar korábbi meghatározó tagjai közül az üstdobos Balatoni Boli Endre 2012-ben, Németh László Fritz gitáros 2016-ban hunyt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik