Kultúra

Márai dedikált Füveskönyve negyedmilliót, Mária Terézia lovagi adománylevele pedig kétmilliót ért vasárnap

Értékes darabok találtak új gazdára az antikvarium.hu vasárnap zárult könyvaukcióján.

Több mit kétmillió forintért kelt el Mária Terézia 1760-ban kelt, huszonkét oldalas lovagi adománylevele az antikvarium.hu vasárnap este zárult online könyvaukcióján – tájékoztatták a szervezők az MTI-t hétfőn.

A huszonnyolc éven át pénzügyi hivatalnokként működő Ignatz Welsch von Welschenaunak lovagi címet adományozó dokumentum ötszázezer forintos kikiáltási árról érte el a 2,01 millió forintos leütést – közölték, hozzátéve, hogy az iratot a császárnő saját aláírásával, illetve egy vörös pecsétviaszba nyomott, 13,2 centiméteres függőpecséttel hitelesítette, majd egy tölgyfatokban, aranyozott zsinórozással adták át tulajdonosának.

A pergamenlapokra írt dokumentumot Mária Terézia mellett az udvari kancellária vezetője, a külügyekért felelős államkancellária államtitkára és az udvari kancellária tanácsosa is aláírta.

Antikvárium.hu

Az aukción a legtöbben, 266-an Móra Ferenc Szegedi tulipántos láda című kétkötetes alkotására licitálták: a kétkötetes, vászonkötésű könyv színes, népi motívumokkal díszített fedeles kiadói ládában végül 590 ezer forintért került új tulajdonosához.

Antikvárium.hu

Csokonai Vitéz Mihály 1809-as kiadású, Ódák című, kétkötetes könyvét kikiáltási áron, 150 ezer forintért szerezte meg új tulajdonosa. Márai Sándor dedikált, 1943-as kiadású Füves könyve pedig 285 ezer forintot ért a licitálónak, míg Babits Mihály összes verseiért, egy könyvesbolti forgalomba nem került Weöres Sándor-kötetért, illetve Pilinszky János két válogatásáért is 200 ezer forint felett fizettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik