Kultúra

Giandujás-almás sütemény lett idén Budapest desszertje

Kovács Anikó / MTI
Kovács Anikó / MTI
Az Édes Napok Budapest csokoládéünnepen péntektől vasárnapig lehet majd elsőként megkóstolni.

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje – írja az MTI.

A linzer lapra helyezett giandujás (30% mogyorópralinét tartalmazó csokoládés) és almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

A magyar csokoládégyártás az utóbbi évtizedben a világ élmezőnyébe sorakozott fel, ezt számos nemzetközi díj is visszaigazolja – mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) keddi budapesti sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

Rebrus hozzátette: a magyar cukrászdáknak, édesség-manufaktúráknak óriási károkat okozott a koronavírus-járvány, most pedig az alapanyagok árának meredek emelkedése jelent számukra komoly problémát, az Édes Napok legfontosabb célja részben ezért az, hogy felhívja a figyelmet ezekre a kézműves műhelyekre.

A Csésze által kiírt Budapest desszertje pályázaton fontos szempont, hogy az édesség bárki által beszerezhető alapanyagokból készüljön, amelyek egész évben elérhetők – mondta a férfi, aki arról is beszélt, hogy

a két legfontosabb alapanyagot mindig az előző győztes határozhatja meg: idén ez az alma és a mogyoró volt.

A zsűrizés ebben az évben is anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes személyét.

Kovács Anikó / MTI

A Budapest aranyalmájáról az alkotó, Farkas Edina, a budapesti Veranda Cukiműhely cukrásza beszélt: eszerint az édesség

egy linzer alapra helyezett mousse kocka, amit kívülről részben giandujás tejcsokoládéba forgatott mogyoró borít, belsejében pedig almás betét rejtőzik, citrom curddel és narancsos-kávés krémmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik