Kultúra

Zeneipari díjat alapít a Music Hungary Szövetség

Music Hungary Szövetség
Music Hungary Szövetség

A Music Hungary Szövetség új zenei díját elsőként a 10. Music Hungary Konferencia & Showcase második napján, november 30-án adják át Veszprémben, nyocl kategóriában hirdetnek majd nyertest.

A tavaly elindított hagyományt folytatva a Music Hungary Konferenciát a szövetség egy kurátor – ezúttal Kamau Makumi, a Mary Popkids énekese, zeneszerzője – vezetésével rendezi meg, szerintük ugyanis a friss szem mindig új szempontokat tud behozni. Erről a rendezvény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs beszélt, aki elmondta azt is, hogy egy másik tavaly indított kezdeményezést is folytatnak: a konferenciát ismét feltörekvő, friss zenekarokat bemutató showcase-program kíséri. Idén három veszprémi helyszínen huszonöt zenekar lép fel, akiket pályázaton választott ki a szakmai zsűri.

A kezdeményezés célja, hogy a feltörekvő hazai előadókat összekösse a klubokkal és a fesztiválokkal. Nem zenei tehetségkutatóról van tehát szó, amint Weyer hangsúlyozta, a Music Hungary Showcase-en már fesztiválra kész előadók lépnek fel.

Elmondása szerint a magyar zeneipar szereplőiben élt a remény, hogy 2022-ben sikerül túllépni a koronavírus-járvány okozta nehézségeken, de idén megint „tűzoltásra” volt szükség, az euró árfolyamától az infláción át a KATA megszűnéséig számtalan probléma jelentkezett, amely a zeneipart érzékenyen érinti, részben ezekről a témákról is szól majd a konferencia. Kamau Makumi hozzátette: az idei konferencia fókusza a zene és ember kapcsolata, célja pedig, hogy ezt a témát minden aspektusából körüljárja a magánélettől a technológiai változásokon és trendeken át a határterületekig. Szó lesz például a zeneipari szereplők munkája és magánélete közötti egyensúlyról, azt kutatva, hogyan lehet teljes életet élni egy ilyen, akár extrém terheléseket generáló iparágon belül. A konferencia vizsgálja majd a zenei klubok feladatait, a helyi kulturális életbe való beépülési lehetőségeket, de a változó gazdasági környezet jelentette kihívásokat, a zeneipari szereplők anyagi kilátásait is.

Süli András, a szövetség elnökségének tagja elmondta, idén először adják át Music Hungary díjakat. Mint emlékeztetett, Magyarországon léteznek már specifikus zenei díjak, a Music Hungary díjjal azonban a szövetség komplex zeneszakmai elismerést kíván létrehozni, amely a könnyűzene kiemelkedő tehetségeit és szakembereit tünteti ki a zenészektől a háttérben dolgozókig. A díjat nyolc kategóriában ítélik oda, elismerve a legjobb zeneszakmai háttérteljesítményt, az év magyar zenei produkcióját, a legjobb vizuális teljesítményt, a leginnovatívabb zeneipari újítást, valamint a legjobb egyéni szakmai teljesítményt. Ezen felül kitüntetik a zeneiparral foglalkozó újságírókat, a hasznos társadalmi kezdeményezéseket, továbbá a zene és más művészeti ágak vagy akár a tudomány érintkezési pontjaiban létrejött produkciókat is. Süli András felhívta a figyelmet arra, hogy október 2-ig lehet elküldeni a jelöléseket, amelyekből héttagú szakmai bizottság állítja össze a döntősök listáját, hogy végül november 30-án hirdessék ki a nyolc kategória nyerteseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik