Kultúra

Több mint 21 ezer oldalas a világ leghosszabb képregénye, amit épp csak elolvasni nem lehet

JBE
JBE

Fizikailag lehetetlen elolvasni azt a 21 450 oldalas, 16,5 kilós kiadványt, amelyet jelenleg a világ leghosszabb könyvének tartanak. Az elnevezés azért sántít egy kicsit, mert valójában egy mangasorozatról van szó, amelynek az összes kiadását fűzte könyvvé egy művész, aki ráadásul nem a használhatóságot, hanem a művészi üzenetet tűzte maga elé a gigantikus könyv megalkotásával – írja a Guardian.

Az athéni születésű, de belga nemzetiségű konceptművész, Ilan Manouach a világ egyik legnépszerű mangasorozata, a One Piece részeit fűzte egybe. Alapanyag volt, Oda Eiicsiró sorozata 1997-től naponta jelenik meg a Súkan Sónen Jump című mangaantológiában, ezt gyúrta könyvvé Manouach, amelyből végül egy több mint 21 ezer oldalas kötet lett.

A különlegességet kiadó francia JBE azt nyilatkozta a lapnak, hogy az alkotás „egy könyv alakú, olvashatatlan szobor, amely a valaha volt leghosszabb kötet az oldalszámokat és a gerinc hosszúságát tekintve, és amely érzékelteti az online képregénykiadás természetét.” Manouach emellett egyrészt az online tartalom bőségével, másrészt azzal kapcsolatban is el akart gondolkodtatni, milyen rohamos tempóban folyik a képregényipar digitalizálása, és ez mennyiben változtatja meg az egész iparágat.

A könyv nem az eredeti szerző, hanem Manouach neve alatt jelent meg, ezzel is hangsúlyozva, hogy nem a tartalomról, hanem a műalkotásról és annak üzenetéről van szó. A kiadó ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szerzői jogok megsértéséről azért sem lehet szó, mert az Eiicsiróhoz tartozó szellemi terméket el sem lehet olvasni, hisz a könyv szándékosan nem az olvasás, hanem a képregényipar változásának bemutatása céljából készült. A ONEPIECE címet viselő limitált, mindössze 50 darabos kiadást könyvenként 1900 dollárért (közel 760 ezer forint) kínálták. Aki azonban már nyitná is az online pénztárcáját, az egyelőre ne tegye: a megjelenés után szinte néhány nap alatt elkapkodták az összeset.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

VISLA (@vislamag) által megosztott bejegyzés

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik