Kultúra

Steven Spielberg önéletrajzi ihletésű filmje nyerte a torontói filmfesztivál fődíját

The Universal Pictures / Youtube
The Universal Pictures / Youtube
A The Fabelmans november végén mutatkozik majd be a mozikban.

A The Fabelmans című film nyerte el a 47. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját, amelyet a közönség szavazatai alapján ítélnek oda – írja az MTI.

Michelle Williams és Paul Dano főszereplésével készült győztes mű – amibena hetvenöt éves rendező a filmkészítésről mesél egy személyes történeten keresztül – bőségesen merít a világhírű rendező gyermekkorából, illetve a szülei életéből, de fiktív történetszálakat is találunk majd benne.

Kapcsolódó

A második helyen Sarah Polley kanadai rendezőnő Women Talking című filmje végzett, amelyben egy mennonita közösség nőtagjai gyűlnek össze, hogy az évek alatt elszenvedett szexuális visszaélésekről beszéljenek. A harmadik helyet Rian Johnson amerikai rendező Glass Onion: A Knives Out Mystery című krimije lett, amelyben Daniel Craig, Kate Hudson és Edward Norton alakítja a főszerepeket, míg a közönség a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat Hubert Davies Black Ice című művének szavazta meg, ami a kanadai jégkorong világában tapasztalható rasszizmusról szól.

A vasárnap zárult fesztivál csaknem kétszázhatvan filmmel, köztük több mint hatvan világpremierrel várta közönségét. Az alkotók témái között idén az önrendelkezés, az autonómia és a társadalomkritika mellett a kreativitás ereje került a középpontba.

A TIFF Cinematheque szekciójában Tarr Béla Werckmeister harmóniák című 2000-ben készült alkotását is vetítették, míg a filmes mustra zárófilmje Mary Harron Dalíland című, Salvador Dalíról szóló életrajzi filmje volt, aminek címszerepében Ben Kingsley tűnik fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik