Kultúra

Nyílt örökbefogadásról szóló magyar film nyerte a Cinefest nagydíját

Cinefest
Cinefest

Szombat este ünnepélyes zárógála keretében átadták a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál Grosan Cristina Hétköznapi kudarcok című új filmjének hazai premierjével, és Giuseppe Tornatore Ennio című dokumentumfilmjének meglepetésvetítésével zárult – írják a fesztivál sajtóközleményében.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Ruijun Li rendezése, a Porrá leszünk című kínai film kapta. Mi az idei Berlinalén láttuk a filmet, kritikusunk azt írta róla, pontosabban a két főhősről:

Hihetetlen, de tényleg izgalmas nézni a mindennapi tevékenységeiket, azt, ahogyan a férfi vályogtéglát vet, ahogy búzát ültetnek és takarítanak be, vagy ahogy csibéket keltetnek. Elsősorban azért, mert végig rettenetesen izgulunk, nehogy valami rossz történjen ezzel a két jó emberrel. És pontosan tudjuk, hogy csakis rossz történhet.

A Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját Szakonyi Noémi Veronika rendező Hat hét című magyar filmje, a közönségdíjat pedig a Nyugati nyaralás (kritikánk) érdemelte ki. A Hat hét egy érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik.

A fesztiválon életműdíjjal tüntették ki Molnár Piroskát és Rófusz Ferencet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik