Kultúra

Meghalt Rák József Balázs Béla-díjas operatőr

Nyolcvan évesen elhunyt Rák József magyar operatőr-rendező, akit többek közt Balázs Béla-díjjal és Kovács László-Zsigmond Vilmos életműdíjjal is kitüntettek. A művész halálhírét a Magyar Operatőrök Iskolája osztotta meg – írja a Filmhu.

A vámosmikolai születésű Rák az ELTE matematika-fizika tanári szakának elvégzése után került a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol operatőrként tanult 1968-ig. Azt követően csaknem három évtizedig volt a Movi operatőre, majd a Duna Televízió látványtechnikai osztályának vezetője, 2005-ös nyugdíjba vonulásáig tanácsadója, emellett a FotoVideo című lap alapító főszerkesztője. A következő generáció kinevelésére is nagy hangsúlyt fektetett karrierje során: 1982-ben oktatni kezdett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 2000 és 2002 között az Iparművészeti Egyetem vizuális kommunikáció tanszékén a videó szakirány vezetője volt, de tanított a HSC Stábiskolában is.

Elsősorban operatőrként tevékenykedett, de forgatókönyvíróként, rendezőként valamint a játékfilmes területen speciális effektesként is dolgozott. Többek közt olyan filmeket fényképezett, mint az Öcsém (1966), A gímszarvas (1972), az Egy különc úr naplója (1972), az Utazás (1987), a Semmi különös nem történt (1996) vagy A pénzember (2007). Ő rendezte többek közt A Bolyai (2000) vagy a Kalotaszeg nagyasszonya (1998) című dokumentumfilmeket, vagy a Zöld múzsák csókja-sorozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik