Kultúra

Múzeum nyílt Monet egykori otthonában

Francis G. Mayer / Corbis / VCG / Getty Images
Francis G. Mayer / Corbis / VCG / Getty Images
Az Argentuilban álló, svájci menedékházra emlékeztető épület felújítására közel húsz évet szántak.

Új múzeum nyílt a Párizs melletti Argenteuil egyik svájci menedékházra emlékeztető épületében: itt lakott valaha Claude Monet (1840-1926), aki több impresszionista remekművét alkotta meg a közelben folyó Szajna partján.

A pályaudvartól két lépésnyire álló, virágoskerttel körbevett rózsaszínű házról kis híján mindenki megfeledkezett, pedig a családjával együtt 1874-ben beköltöző festő négy évet töltött itt egy olyan időszakban, mikor Argenteuil a párizsiak kedvelt vidéki kirándulóhelye volt.

Az ezredfordulón több tulajdonos által is lakott, elöregedett ház 2003-ban került egy kézbe, majd az alapoktól kezdve felújították, hogy múzeumként születhessen újra.

Az Európai Örökség Napjai alkalmából először szombaton látogatható, közel százötven négyzetméteres Claude Monet Impresszionista Ház nem a festő helyi éveire, hanem az életére koncentrál, így a híres normandiai givernyi házával ellentétben – amit évente turisták tízezrei keresnek fel – a látogató itt hiába keresne ágyat, íróasztalt vagy festőállványt.

Francis G. Mayer / Corbis / VCG / Getty Images A művész kertje Argenteuilban, 1873

Stéphanie Feze, az argenteuili városháza örökségvédelmi és idegenforgalmi osztályának munkatársa arról beszélt, hogy a bútorokat régiségkereskedésben szerezték be, majd átfestették őket, a fiókokban, illetve a beépített szekrénynek tűnő bútorzat körül festmények, illetve kézzel írott levelek másolatai láthatók.

Minden helyiségben visszafogott hangulat uralkodik:

a falaktól a bútorokig minden az impresszionizmus jellemző égkék, őszibarack vagy piszkos rózsaszín árnyalataiban pompázik.

A legeredetibb – faillatú és hajólámpák díszítette – helyiség Monet-nak arra a hajóműtermére emlékeztet, amit saját maga építtetett magának, mikor vizet akart festeni.

Musée de l'Orangerie / Wikimedia Commons Claude Monet: Vörös hajók Argenteuilban (1875)

A télikert a belső terekben lévő tárgyakkal ellentétben szorosan kapcsolódik Monet-hoz, hiszen

azon művei alapján állították helyre, amiket ott festett

– tette hozzá Feze.

Az Argenteuilban töltött négy évben Monet 259 képet festett, közülük több mint százötvennek ez a környék a témája, sőt, számos művön maga a ház is feltűnik: a zöld zsalugáterek a Camille Monet a kertben Argenteuilben (1876) című vásznon, míg a Nő a kertben (1876) hátterében feltűnnek az egykori veranda körvonalai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik