Kultúra

Meghalt Iréne Papas színésznő, a Zorba, a görög sztárja

Donaldson Collection / Getty Images
Donaldson Collection / Getty Images
Kilencvenhat éves volt.

Kilencvenhat éves korában, szerdán elhunyt Iréne Papas görög színésznő, a Navarone ágyúi és a Zorba, a görög című filmek sztárja – közölte a görög kulturális minisztérium.

Az idős színésznő egészsége az utóbbi időben törékeny volt, de a közleményből nem derült ki, hogy közvetlenül mi okozta a halálát.

Iréne Papas

a görög szépséget testesítette meg a képernyőn és a színpadon

– írta méltatásában Lina Mendoni kulturális miniszter.

A színésznő Athénban végezte tanulmányait, majd először 1948-ban állt színpadra. Filmes karrierjét az ötvenes években indította el, igazi sztárrá azonban csak a Zorba, a görög (1964) című filmmel, Anthony Quinn oldalán vált.

Papas hat évtizedes pályafutása alatt mintegy nyolcvan produkcióban szerepelt, köztük a Navarone ágyúi, Az üzenet, az Elektra és az Antigoné című filmekben, a vásznon pedig olyan neves partnerei voltak, mint Richard Burton, Kirk Douglas, James Cagney, Jon Voigt, illetve a már említett Quinn.

A Görögország mellett Olaszországban is számos filmet, illetve tévésorozatot jegyző színésznő legfontosabb görög munkája a magyar tévében is nagy sikerrel vetített Odüsszeia című sorozat (1958) volt, ahol ő játszotta Pénelopét. Az elhunyt énekesnőként szintén sikeres volt, sőt, az Oscar-díjas görög zeneszerzővel, Vangelisszel is számos alkalommal dolgozott együtt.

Alakításait számos díjjal ismerték el: 1961-ben elnyerte a legjobb színésznő trófeáját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, 2009-ben pedig Arany Oroszlán-életműdíjat kapott a Velencei Filmfesztiválon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik