Kultúra

Jankovics Marcell-kiállítás nyílik Varsóban

Nemzeti Filmintézet / Youtube
Nemzeti Filmintézet / Youtube
A megnyitón Az ember tragédiáját is bemutatják majd.

Jankovics Marcell in memoriam címmel nyílik kiállítás csütörtökön Varsóban. A megnyitón lengyelországi bemutatóként, felirattal vetítik majd le a Nemzet Művésze címmel, illetve Kossuth- és Balázs Béla-díjjal is elismert magyar rajzfilmrendező Az ember tragédiája című munkáját – jelenti Lucie Szymanowska, az MTI lengyelországi tudósítója.

A megnyitón Jankovics Marcell (1941-2021) özvegye, Rubovszky Éva is részt vesz majd, a tárlat különlegességét azonban nem csak ez adja majd, hiszen a lengyel közönség most első alkalommal ismerkedhet majd meg a sokoldalú életművel.

A kiállításnak otthont adó intézmény a főváros központjához tartozó Mokotów kerületben, egy posztindusztriális területen működik, az épületbe lépők pedig a művész animációinak részleteit, a filmekhez fűződő grafikáit, illetve a torzóban maradt Biblia-filmje forgatókönyvét is megnézhetik majd, de a kiállításnak egy, bútorzatával a kilencvenes éveket idéző terem, amelyben a korabeli tévékészüléken sugározzák a Jankovics közreműködésével készült Gusztáv-sorozatot, amit a lengyel tévék ebben az időszakban tűztek a műsorukra.

A varsói magyar nagykövetség, a varsói Liszt Intézet Magyar Kulturális Központ, valamint a varsói önkormányzat támogatásával létrejött kiállítás október 30-ig lesz látogatható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik